Tässä oivallisen herkullinen, monisävyinen sekä helppo ja nopea salaatti kesäruoan kylkeen mainiosta Modernia maakuntaruokaa -kirjasta.
Toimii toki ympäri vuodenkin, koska raaka-aineet eivät ole niin tarkkoja sesonkiherkkuja. Sen verran otin ajankohdan herkkuja mukaan, että vaihdoin ohjeessa olevan punakaalin varhaiskaaliin. Lopputulos oli erinomainen niinkin.
Varhaiskaalisalaatti (tai punakaali-)
500 g puna- tai varhaiskaalia
2 dl hasselpähkinöitä
60 g kypsytettyä kovaa juustoa ohuiksi lastuiksi vuoltuina (esim. Jukolan cheddar)
2 dl (n. 1 ruukku) minttua hienonnettunaKastike:
2 rkl sitruunamehua
2 rkl appelsiinimehua
1 valkosipulinkynsi
2 tl hunajaa tai sokeria
1 tl hienoa merisuolaa
Mustapippuria myllystä
Ripaus cayennepippuria
1 dl neitsytoliiviöljyä
OHJE: Suikaloi kalai ohuiksi suikaleiksi. Paahda pähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes ne ovat hiukan ruskistuneet. Jäähdytä ja rouhi pähköinöitä hieman veitsellä.
Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen niin, että lisäät öljyn joukkoon viimeisenä jatkuvasti sekoittaen.
Kokoa salaatti sekoittamalla kaali ja kastike yhteen kulhossa. Kääntele sekaan pähkinät, juusto ja minttu. Tarjoile heti.