Me suomalaiset rakastamme kahvia, ja moni meistä juokin kahvia useamman kupillisen päivässä. Ehkä juuri suuresta suosiosta johtuen kahvin ympärillä pyörii lukuisia uskomuksia ja myyttejä, joista todellisuudessa vain harva pitää paikkansa.
Seuraavat kahvimyytit ovat sinulle taatusti tuttuja. Nyt voit tarkistaa, pitävätkö sitkeässä elävät uskomukset todella paikkansa.
1. Kahvi pissattaa
Tarua. Joudutko ravaamaan vessassa pian kahvikupin nauttimisen jälkeen? Saatat vastata kysymykseen kyllä, mutta tutkimusten valossa tämä väite ei pidä paikkaansa. On nimittäin todistettu, että kahvia tulisi lipittää vähintään neljä kupillista, ennen kuin sillä on vaikutusta vessakäyttäytymiseen. Ei ole siis väliä, juotko kaksi kupillista kahvia vai kaksi lasillista vettä, vaikutukset ovat samat.
2. Vanha kahvi maistuu huonolta
Totta ja tarua. Vanha kahvi ei maistu automaattisesti huonolta, jos se on säilytetty oikein. Tiiviiseen pakkaukseen, kuten lasipurkkiin säilöminen säilyttää kahvin aromit useita kuukausia. Happi, lämpö, valo ja kosteus saattaavat puolestaan luoda kahviin hyvinkin nopeasti ikävän sivumaun.
3. Tummapaahtoinen kahvi on vahvempaa
Tarua. Vaikka tummapaahtoinen kahvi mielletään usein vaaleata vahvemmaksi, todellisuudessa vaaleapaahtoinen kahvi sisältää usein enemmän kofeiinia kuin tumma versio. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että tummapaahtoista kahvia paahdetaan kauemmin, jolloin kahvista poistuu enemmän kofeiinia.
4. Vastapaahdettu kahvi on aina parasta
Tarua. Vaikka vastapaahdettu kahvi tuoksuu taivaalliselta, se ei tarkoita sitä, että sen maku olisi parhaimmillaan. Kahvi maistuu itse asiassa parhaalta viikko tai kaksi paahtamisen jälkeen, kun maku on saanut hieman kehittyä.
5. Kahvi vie yöunet
Totta ja tarua. Kahvi vaikuttaa jokaiseen ihmiseen eri tavoin riippuen muun muassa juojan iästä, sukupuolesta ja kahvitottumuksista. Niille, jotka juovat päivittäin useamman kupin kahvia, vaikutukset yöuniin ovat vähäiset.
Suurin osa kofeiinista katoaa kehosta kuuden tunnin sisällä, joten jos olet herkempi kofeiinille, jätä iltakahvi välistä.
6. Kahvi voi auttaa laihtumaan
Totta ja tarua. On totta, että kofeiini kiihdyttää aineenvaihduntaa, mutta vaikutus on niin vähäinen, että sillä ei loppupeleissä ole painonhallinnan kannalta lainkaan merkitystä. Kahvia ei siis kannata juoda laihtumisen, vaan maun vuoksi.
TESTAA: Juotko liikaa kahvia? Jos nämä kolme merkkiä pitävät kohdallasi paikkansa, vastaus on kyllä
7. Kahvi kuivattaa elimistöä
Tarua. Kahvinystävien ei kannata olla huolissaan myytistä, jonka mukaan kahvi kuivattaa elimistöä. Eräässä tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että kahvilla ei ole negatiiviisia seurauksia nestetasapainolle.
8. Espresso on suodatinkahvia kofeiinipitoisempaa
Totta ja tarua. Tässä asiassa määrä ratkaisee. Jos juot espressoa tavallisen kahvikupillisen verran, saat totta kai enemmän kofeiinia, kuin jos joisit saman verran suodatinkahvia. Mutta jos nautit espressosi pienestä espresso-kupista, saat saman verran kofeiinia, kuin jos joisit kupillisen tavallista suodatinkahvia.
9. Tee sisältää kahvia enemmän antioksidantteja
Tarua. Vaikka teetä pidetään yleisesti kahvia terveellisempänä vaihtoehtona, kahvi sisältää itseasiassa enemmän antioksidantteja kuin vihreä tai musta tee.
Lähde: MittKök
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.