Raparperi vähentää väsymystä ja muut yllättävät terveysvaikutukset
Raparperista voi nauttia pitkin kesää tuoreena, mutta onneksi niitä on myös helppo säilöä. Tämän kirpakan kasviksen maistelu nimittäin todella kannattaa, sillä se sisältää paljon erilaisia terveysvaikutuksia.
Raparperi maistuu ihanalta vaniljakastikkeen kera, mutta sitä voi hyödyntää myös monella muulla tapaa. Kyseisen vitamiinipommin nautiskelu kannattaa, jos haluaa esimerkiksi vähentää uupumusta tai edistää näön pysymistä normaalina.
C-vitamiini
C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä lisää muun muassa raudan imeytymistä kehoon.
A-vitamiini
A-vitamiini edistää muun muassa näön ja ihon terveyttä. Se myös ylläpitää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. A-vitamiinin puutosoireita ovat esimerkiksi ihon ja silmien kuivuminen
K-vitamiini
K-vitamiini aktivoi proteiineja, jotka edistävät veren normaalia hyytymistä. K-vitamiinin saanti on myös erittäin hyväksi luustolle.
Kalium
Kaliumilla on suuri osuus verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Kaliumin puutosoireita ovat muun muassa lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt.
Kalsium
Kalsium on luuston tärkein rakennusaine ja luuston täytyykin saada sitä jatkuvasti tarpeeksi, jotta ne eivät pääse rapistumaan.
Ei sovi kaikille
Kannattaa kuitenkin muistaa, että raparperin sisältämä oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan vaivoja. Oksaalihapon takia raparperia ei myöskään sovellu imeväisikäisten ruokavalioon. Raparperin lehdet myös ovat myrkyllisiä, joten niitä ei saa syödä.
Lue makoisia reseptejä täältä.
Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin!
Lähde: Terveyskirjasto, Fineli, Kasvikset
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"