Ravintolayhtiö Royal Ravintolat aloittaa ravintoloitsijakoulutuksen, jonka tarkoituksena on tuottaa ravintola-alalle useita uusia menestystarinoita.
Suomalainen ravintolayritys Royal Ravintolat aikoo aloittaa uudenlaisen ravintoloitsijakoulutuksen Suomessa keväällä 2016.
Koulutuksen sisältösuunnittelussa ovat mukana koulutusvisionääri Saku Tuominen ja keittiömestari-ravintoloitsija Jyrki Sukula. Ohjelmaan valittuja ravintoloitsijakokelaita tulee opettamaan joukko suomalaisia alan asiantuntijoita. Lisäksi mukana luennoimassa on myös kansainvälisiä "tähtiä".
"Henkilövetoiset konseptit toimivat tänä päivänä"
Tänä keväänä alkavaan, Royal Academy -nimiseen ravintoloitsijakoulutukseen valitaan hakemusten perusteella 10 kokelasta, jotka saavat Royal Ravintoloiden nykyisistä ravintoloista oppisopimuspohjaisen työpaikan ja sen ohella maksuttoman koulutuksen.
Ravintoloitsijakoulutuksen läpäisseiden ja intohimoisimpien talenttien kanssa Royal Ravintolat on valmistautunut perustamaan uusia, ravintoloitsijavetoisia ravintoloita. Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo idean koulutukseen lähteneen yrityksen omista lähtökohdista.
Uusi tapa perustaa ravintola takaa huimat liikevoitot?
Royal Ravintolat testasi ravintoloitsijakonseptia jo viime vuonna Richard McCormickin ja Ville Relanderin kanssa. Kaksikolle annettiin vapaat kädet The Cock-ravintolan perustamiseen ja ravintolayritys toimi taustavoimana. Ravintolan liikevaihto kasvoi 98 prosenttia tiloissa aiemmin toimineeseen Kellarikrouviin verrattuna.
– Mietimme sitä, mihin suuntaan markkina on muuttumassa ja totesimme, että henkilövetoiset konseptit toimivat tänä päivänä. Suomessa on paljon yrityshenkisiä ja innokkaita ihmisiä, jotka eivät välttämättä heti ole valmiita ottamaan henkilökohtaista taloudellista riskiä ja työskentelemään 18 tuntia päivässä. Me tarjoamme nyt pienemmän kynnyksen.
Ravintoloitsijoita etsitään myös alan ulkopuolelta
Vikströmin mukaan Suomessa on jo erittäin laadukas restonomikoulutus, mutta ohjelman tavoitteena onkin houkutella ravintoloitsijoiksi ruokaan intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä myös alan ulkopuolelta.
– Onhan siitä tietysti etua, että on työskennellyt joskus ravintola-alalla. Mutta ennen kaikkea haemme nyt luonnetta, asennetta ja intohimoa. Hakijan täytyy olla yrittäjähenkinen ja pitää löytyä sitä halua miellyttää sekä viihdyttää ihmisiä. Vaaditaan tietynlaista sitoutumista ja että osaa heittää itsensä peliin – vaikka niin suurta riskiä ei tässä tapauksessa tarvitsekaan ottaa kuin yksityisyrittäjänä
Royal Ravintoloissa uskotaan, että menestysravintolat ovat tulevaisuudessa yhä useammin ravintoloitsijan persoonaan sidonnaisia. Ravintolakulttuurin kehittyessä henkilökohtaisen kokemuksen merkitys vahvistuu entisestään ja vahvoja persoonia kaivataan keittiön lisäksi myös asiakkaiden luokse salin puolelle.
– Ravintolakulttuurissa ollaan palaamassa aikaan ennen ketjuuntumista. Patruunavetoisissa ravintoloissa asiakkaat tietävät, että isännät ja emännät laittavat joka päivä likoon oman nimensä ja maineensa. Meillä tällaisia ovat jo Apteekinkulma-projektimme Kari Aihinen ja Paul Hickman sekä The Cockin Richard McCormick ja Ville Relander, muiden ravintoloidemme huippuammattilaisia unohtamatta. Haemme näille menestystarinoille nyt jatkoa ja luontevimmin ne syntyvät ravintoloitsijapartnereiden kanssa, lisää Vikström.
Koulutuksessa tullaan hyödyntämään Royal Ravintoloiden omia "tähtiä". Lisäksi tarkoituksena on kutsua luennoimaan myös kansainvälisiä ravintola-alan kovia nimiä.
– Sisällönsuunnittelusta kokonaisuudessaan vastaavat Jyrki Sukula, jota voisi kutsua ravintola-alan ”grand old maniksi”, sekä Saku Tuominen, joka on sen sijaan trendien haistaja.
"Emme ole tekemässä kokkikoulua"
Royal Academyssa tullaan paneutumaan paitsi yleisiin ravintolaliiketoiminnan lainalaisuuksiin, korostamaan erityisesti asiakaskokemusta.
– Suomessa tarvitaan ravintoloitsijapuolelle lisää tähtiä. Sellaisia, jotka rakastavat ravintolaansa ja haluavat tuottaa asiakkailleen kokonaiselämyksen. Siihen vaikuttavat hyvän ruoan lisäksi pienimmätkin yksityiskohdat palvelusta ja aterimista valaistukseen ja musiikkiin, kotisivuista varausjärjestelmään ja some-kanaviin. Hyvä ravintoloitsija on erityisen kiinnostunut siitä, mitä asiakas kertoo ravintolakokemuksestaan seuraavana päivänä tuttavilleen, kiteyttää Saku Tuominen,
– Me emme ole tekemässä kokkikoulua tai vaihtoehtoa esimieskoulutukselle, vaan uutta tapaa opettaa ravintolan luomista, kehittämistä, markkinointia ja johtamista. Haluamme löytää elämysalalle intohimoisia talentteja, jotka eivät ravintolakouluun välttämättä enää hakeutuisi.
Royal Ravintoloiden mukaan Royal Academy ei tähtää viralliseen tutkintoon, vaan koulutuksen läpäissyt osallistuja saa eturivin paikan vaikuttaa suomalaiseen ravintolaelämään esimiestehtävissä. Vuosikurssin huiput saavat mahdollisuuden toteuttaa oman ravintolavisionsa yhdessä Royal Ravintoloiden kanssa.
Ensimmäinen Royal Academy -koulutus alkaa 26.4. ja se kestää 6 kuukautta. Akatemiaan osallistuva saa opintojensa ajaksi Royal Ravintoloista työpaikan.