Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ravustuskausi alkoi: Tällä ainesosalla saat ravut keitettyä pehmeiksi!

rapu
Lehtikuva
Julkaistu 21.07.2015 14:36
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ravustuskausi on taas pyörähtänyt käyntiin. Herkulliset ravut valmistuvat helposti kotona. Lue vinkit maukkaan keitinliemen valmistukseen. 

Ravustuskausi starttasi tiistaina, jolloin myyntiin saatiin myös ensimmäiset kotimaiset elävät ravut. Vilkkain rapusesonki sijoittuu kuitenkin elokuun puolesta välistä syyskuulle, jolloin rapujen maun sanotaan olevan parhaimmillaan.

Rapujen keittämisessä tärkein asia on maukas liemi, joka marinoi ravun pehmeän lihan. 

Rapulajit jakavat mielipiteitä

Jokirapu vai täplärapu? Keskustelu näistä rapulajeista käy kiivaana joka vuosi ravustuskauden alkaessa.

Jokirapu on Suomen vesistöjen alkuperäislaji, joka on hinnaltaan vieraslaji täplärapua huomattavasti kalliimpaa. Rapuruton vuoksi jokirapua ei saada pyydettyä kysyntää vastaavaa määrää.

Jokiravun kuori on pehmeä, joten sen kuoriminen on täplärapua helpompaa. Täpläravun pyöreämmissä saksissa on puolestaan enemmän lihaa kuin jokiravun suipoissa saksissa. On makukysymys kummasta lajikkeesta itse pitää enemmän.

Salaisuus pehmeisiin rapuihin oluessa

Suomen parhaaksi ravintolaksi valitun helsinkiläisravintola Olon kokit Mikko Kaukonen ja Anssi Riihimäki jakoivat Olon Facebook-sivuilla oman reseptinsä rapujen keittoon. Tällä reseptillä onnistut taatusti!

rapu_keitto

Kruunutilli kuuluu olennaisena osana rapujen keitinliemeen. 

Anna rapujen levätä vuorokausi pyynnin jälkeen. Huuhtele ne hyvin, pese tarvittaessa muta pois harjalla. Lisää kattilaan kaksi litraa vettä, 80 grammaa suolaa, ruokalusikallinen sokeria ja desi nelosolutta. Olut pehmittää täplärapujen paksun kuoren, joten jokirapuja keittäessäsi olutta ei tarvita.

Kruunutilli korjataan kukkavaiheessa, ja sitä käytetään pääasiassa säilömiseen sekä rapujen mausteliemiin. 

Lisää keitinliemeen kruunutilliä. Kun vesi on kiehunut noin viisi minuuttia, nosta tillit pois reikäkauhalla ja lisää ravut veteen. Kun vesi alkaa taas kiehua, keitä rapuja vielä viisi minuuttia.

Jäähdytä valmiit ravut mahdollisimman nopeasti, esimerkiksi jäävedessä. Valmista liemestä rapujen marinointiliemi lisäämällä tilliä ja keitä uudelleen noin kymmenen minuuttia. Siivilöi tilli pois ja jäähdytä. Jäähdyttäessä lisää liemeen vielä tilliä. Kun liemi on jäähtynyt, siivilöi tilli pois ja kirkas marinointiliemi on valmis.

Kaada liemi rapujen päälle. Rapuja pidetään marinointiliemessä yhdestä kolmeen vuorokautta, joten ravut tulee muistaa keittää hyvissä ajoin ennen suunniteltuja rapujuhlia.

MUISTA: Älä koske rapulientä käsin vaan käytä aina reikäkauhaa.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja