Rapujuhlat ovat osa suomalaisten perinteitä, mutta miten kovakuoristen herkkupalojen nauttiminen tapahtuu? Näillä vinkeillä onnistuu ensikertalainenkin!
Ravustuskausi alkaa tänään, mikä tietää monissa kaveriporukoissa jo perinteeksi muodostuneita rapujuhlia. Mutta miten rapu oikeastaan syödään?
Rapuja syödään sormin ja rapuveitsellä kuorien sekä imeskellen ja ryystäen. Monet aloittavat syömisen saksista tai pyrstöstä. Ravun voit syödä joko sitä mukaan kun lihaosia irtoaa, tai laittaa lihapalat tillisilpulla maustetun paahtoleivän päälle.
Lue myös: Älä osta! WWF:n tuore listaus kaloista, jotka pitäisi jättää syömättä – ehdoton ei sushiravintoloiden suosikille: "Järjenvastaista"
Keitä, jäähdytä, säilytä kylmässä
Nosta kypsät ravut liemestä ja jäähdytä. Poista liemestä myös tillinippu.
Nosta lopuksi kattila altaaseen ja valuta kylmää vettä sen ympärille, jotta kattilassa oleva liemi jäähtyisi. Laita ravut takaisin liemeen niin, että liemi peittää ravut. Lisää joukkoon vielä loput tillinipusta ja jäähdytä 8–10 asteiseksi.
Rapuja on syytä säilyttää kylmässä myös kuljettaessa. Parhaimmillaan ravut ovat 6–12 tuntia keittämisen jälkeen.
Lue myös: Kannattaako kalapuikot paistaa pannulla vai uunissa? Valmistaja paljastaa parhaan valmistustavan
Näin rapu syödään
Väännä ravun sakset irti kuoresta. Taita nivelet irti ja imeskele niistä keitinliemi. Irrota saksen pienempi osa murtamalla se kärjestä ja imaise liha suuhun.
Saksen suuremmassa osassa on maukasta lihaa. Naksauta saksen isomman osan kärki poikki ja imaise mehu suuhun veitsessä olevan reiän kautta. Irrota liha avaamalla saksen kylki rapuveitsen avulla.
Lue myös: Muista tämä aina, kun ostat ja syöt perunaa – muuten menee pieleen: "Pilaa helposti koko ruokalajin""
Paljon vääntämistä – käytä apuna rapuveistä
Väännä pyrstö irti keskiruumiista. Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.
Pyrstö on ravun herkullisin osa. Pyrstölihan saa ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Jos pyrstöliha ei lähde irti, pyrstön lihaosan voi irrottaa ottamalla pyrstön molempiin käsiin ja painamalla kuoren irti toisesta sivusta. Apuna voi käyttää rapuveistä. Pidä rapua selkäpuoli alaspäin etteivät mehut valu hukkaan.
Pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan. Tämän jälkeen pyrstöliha on valmis syötäväksi.
Vinkki: Rapuja ei syödä kovaan nälkään, koska yhdessä ravussa on vain noin 6-8 grammaa syötävää lihaa.
Juttu on uusinta vuodelta 2011.
Katso myös: Myös jäätelön syömiseen on olemassa oikea tapa! Tutkijan 7 kohdan lista jätskin syömiseen:
1:33