Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?
Kotimaisen pavun sato on ollut tänä vuonna suuri. Nyt kannattaa napata ostoskoriin tätä terveellistä kasvista.
Kotimaisia leikkopapuja saadaan tänä vuonna ennätyssato. Viljelijät ovat kuitenkin huolissaan, sillä pavut eivät ole liikkuneet kaupoista kuluttajille toivotulla tavalla. Vaarana on, että viljelyäkään ei tulevaisuudessa ole, jos kuluttajat eivät papuja osta.
Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja. |
Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena.
– Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina, MTK:sta muistutetaan tiedotteessa.
Älä syö raakana
Vaikka pavut muistuttavatkin ulkonäöltään herneitä, niitä ei kuitenkaan missään nimessä saa syödä herneiden tapaan raakana. Raa'at pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia.
Papujen valmistaminen on helppoa: kannat poistetaan, jonka jälkeen pavut voi höyryttää tai keittää kypsiksi muutamassa minuutissa.
– Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi, varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.
Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita.
Keitetyt pensaspavut
noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja
1 l vettä
1 tl suolaa
2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä
Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi. Huuhtele pavut, poista kovat kannat. Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen. Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy. Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa