Aliarvostettu kasvis, jota pursuaa nyt Suomessa yli äyräiden – oletko hyödyntänyt?

Pavut leikkopavut pensaspavut papu, lohi
Kotimaiset pavut ovat vielä hetken sesongissa. Shutterstock/MTK

Kotimaisen pavun sato on ollut tänä vuonna suuri. Nyt kannattaa napata ostoskoriin tätä terveellistä kasvista.

Kotimaisia leikkopapuja saadaan tänä vuonna ennätyssato. Viljelijät ovat kuitenkin huolissaan, sillä pavut eivät ole liikkuneet kaupoista kuluttajille toivotulla tavalla. Vaarana on, että viljelyäkään ei tulevaisuudessa ole, jos kuluttajat eivät papuja osta.

Pensas- eli tarhapapuja on saatavilla useita eri lajikkeita: taitepapuja, leikkopapuja ja vahapapuja.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mukaan kotimaisia pensaspapuja on saatavilla vain lyhyen ajan elokuun lopusta syyskuun alkuun, ja ne ovat herkullisimmillaan juuri nyt tuoreena. 

– Vaikka pensaspavun viljelyala on Suomessa pieni, sen maku ja laatu ovat vertaansa vailla, ja lähes artesaaniviljelynä tuotetut pavut poimitaan käsin tarkkaan valikoituina juuri oikean kokoisina ja tasalaatuisina, MTK:sta muistutetaan tiedotteessa.

Älä syö raakana

Vaikka pavut muistuttavatkin ulkonäöltään herneitä, niitä ei kuitenkaan missään nimessä saa syödä herneiden tapaan raakana. Raa'at pavut sisältävät myrkyllistä lektiiniä, joka voi aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia.

Papujen valmistaminen on helppoa: kannat poistetaan, jonka jälkeen pavut voi höyryttää tai keittää kypsiksi muutamassa minuutissa.

– Varo keittämästä liian kauan, sillä ylikypsä papu muuttuu lötköksi ja vetiseksi, varoittaa ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen MTK:sta.

Mausteiksi pavuille riittää ripaus suolaa ja nokare voita. 

Keitetyt pensaspavut

noin 1 l erivärisiä, kotimaisia pensaspapuja
1 l vettä
1 tl suolaa
2 rkl voita tai laadukasta rypsiöljyä

Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, kuumenna kiehuvaksi. Huuhtele pavut, poista kovat kannat. Lisää pavut kiehuvaan veteen, ja anna porista 5 -7 minuuttia. Kypsä papu on kauniin värinen ja napakka, ei lötkö tai vetinen. Valuta vesi pois pavuista heti, höyrytä kuivaksi, ja lisää sekaan voi tai öljy. Nauti salaatissa, lihan tai kalan lisukkeena, grilliherkkujen kanssa tai sellaisenaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!