Ostereiden aiheuttamassa ruokamyrkytysepidemiassa on paljastunut kymmeniä uusia sairaustapauksia.
Helsingin kaupunki tiedotti perjantaina ruokamyrkytysepidemiasta, jonka aiheuttajaksi epäillään useissa eri ravintoloissa tarjoiltuja ostereita. Ruokamyrkytystapauksia on kaupungin mukaan todettu helmikuun alusta lähtien ja perjantaina sairastuneita oli tiedossa noin 20.
Kaupungin elintarviketurvallisuusyksikkö julkaisi perjantaina myös listan ravintoloista, joissa asiakkaiden epäillään sairastuneen ostereista. Elintarviketurvallisuusyksiköstä pyydettiin kaikkia näissä ravintoloissa ostereita helmikuun aikana syöneitä ja sairastuneita ottamaan yhteyttä sähköisellä ruokamyrkytyslomakkeella.
Listan helsinkiläisravintoloista, joissa on raportoitu ruokamyrkytystapauksia, löydät täältä.
Jopa yli 100 ihmistä sairastunut ostereista
Helsingin kaupungin elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg kertoo MTV Uutisille ostereihin liittyvien ruokamyrkytysepäilyjen määrän kasvaneen jo huomattavasti aiemmin tiedotetusta paristakymmenestä tapauksesta.
– Sairastumisia on tullut paljon lisää. Näyttää, että ostereiden syömiseen liittyviä tapauksia on tällä hetkellä jo noin 100 kappaletta, Åberg kertoo.
Åbergin mukaan elintarviketurvallisuusyksikön tietoon on tullut myös muutamia uusia ravintoloita, joissa ruokailijat raportoivat sairastuneensa samojen tavarantoimittajien ostereista. Kaupunki tiedottaa aiheesta lisää alkuviikosta.
– Nyt vertaillaan tietoja ja selvitetään sairastuneiden kokonaismäärää.
Lue myös: Helsinkiläisravintolalle järkyttäviä törkyviestejä – ruokamyrkytysvyyhti sai huijaritkin liikkeelle: "Emme olleet edes auki"
"Ihmiset eivät ole kovin tietoisia ostereiden ruokamyrkytysriskistä"
Elintarvikevalvonnassa osterit mielletään riskielintarvikkeiksi ruokamyrkytyksiin liittyen. Åbergin mukaan osterit saastuvat yleensä jo kasvatusvesissä, eivätkä ravintolat tai niiden asiakkaat voi päälle päin havaita raaka-aineessa olevia bakteereja.
– Ravintolat eivät voi kauheasti mitään tehdä asialle, jos osterit nautitaan raakana, tai niitä ei kuumenneta riittävästi.
Osterit nautitaan perinteisesti juuri raakana. Norovirus sen sijaan tuhoutuu vasta, kun elintarviketta kuumennetaan yli 90 asteessa kahden minuutin ajan.
– Ihmiset eivät ilmeisesti ole kovin tietoisia ostereiden ruokamyrkytysriskistä. Sellainen käsitys on näistä yhteydenotoista tullut
Lue myös: Söitkö juuri näissä ravintoloissa? Ainakin 20 saanut ruokamyrkytyksen Helsingissä – lisää sairastumisia tulee koko ajan ilmi
Katso myös: Sairastuitko norovirukseen? Katso videolta Asko Järvisen vinkit noron piinaamalle perheelle
1:46