Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole millään

shutterstock_361979891
Maitotuotteisiin liittyy paljon valheellisia käsityksiä. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 11.12.2018 06:38

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Netissä kasvava määrä ruokahumpuukia leviää nopeasti ja tehokkaasti. Vaikka yksittäiset valheelliset väitteet eivät ole tappavia, voi niiden suurella määrällä olla laajoja terveydellisiä vaikutuksia.

Videolla Reijo Laatikainen puhuu proteiinin merkityksestä.

Tuoreen Pötyä pöydässä -kirjan kirjoittanut ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on huolissaan ruokahumpuukista. Valheellisia väittämiä ravitsemuksen terveellisyydestä on ollut ennestään paljon, mutta nyt niitä tulee koko ajan lisää samalla, kun vanhat jatkavat elämäänsä.

– Netissä väärän ja sekasortoisen tiedon määrä kumuloituu, Laatikainen sanoo.

Vaikka yksittäinen ravitsemusmyytti ei tappava olisikaan, voi niiden suurella määrällä olla laajempia terveydellisiä haittavaikutuksia.

Huuhaata monilta tahoilta

Valheellisten väittämien hurjaan leviämiseen on Laatikaisen mukaan monia eri syitä.

– Yksi keskeinen on se, että hyvinvointi on bisnes, ja siellä on pakko erottautua. Siellä ei erotu sillä, että ravitsemussuositukset ovat hyviä. On pakko keksiä jotain, joka puhuttelee ihmisiä.

Myös tutkijoilta lähtee joskus ”mopo käsistä”. Esimerkiksi koe-eläin- ja koeputkitutkimuksissa saadut löydökset tulisi asettaa oikeaan perspektiiviin, eikä vetää alustavien tulosten perusteella pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Lisäksi yksittäiset, johonkin ismiin hurahtaneet lääkärit saattavat levittää valheellisia väittämiä, joko paremman tiedon puutteessa tai tahallisesti.

Toki myös sosiaalisella medialla on vaikutuksensa. Hyvässä kunnossa olevien julkkisten terveysväittämiin uskotaan, vaikka niillä ei olisi mitään tieteellistä perää.

Laatikainen listasi sinnikkäitä väitteitä, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen.

1. Ravitsemussuositukset ovat roskaa

Tämä on Laatikaisen mukaan vaarallisin yksittäinen väittämä, jos sellainen pitää nimetä.

– Se saattaa saada ison massan ihmisiä sekaisin ja epäröiviksi.

Välimeren ja Itämeren ruokavalion tiedetään lukuisten tutkimusten perusteella olevan terveellisiä malleja ruokavalion koostamiselle. Molempien on todettu esimerkiksi suojaavan syöviltä, sydän- ja verisuonitaudeilta sekä diabetekselta.

– Tämä on siinä mielessä vaarallinen, jos humpuuki saa ihmiset väistymään suosituksista ja jatkamaan epäterveellistä syömistä, Laatikainen sanoo. 

2. PH-ruokavalio kukistaa syövän

Elimistön happo-emästasapainon kuvitellaan aiheuttavan liikalihavuutta, väsymystä, ruoansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kipuja ja ikääntymistä. Syypääksi tähän on nimetty länsimainen kiireinen elämäntyyli sekä ruokavalio. Avuksi on tarjottu pH-dieettiä, jossa ruokavaliosta tiputetaan esimerkiksi liha, maitotuotteet ja viljatuotteet.

PH-dieetin on väitetty parantavan myös osteoporoosia ja syöpää. Laatikainen sanoo, että pH-dieetistä ei ole ihmiselle terveydellistä apua, joskin siihen oleellisesti kuuluvat hedelmät ja kasvikset ovat muilla tavoin terveyttä edistäviä.

shutterstock_380285500

Hedelmät ja marjat ovat tutkitusti terveellistä ravintoa. Kuvituskuva.

3. Veriryhmädieetti

Veriryhmädieetin idea on, että jokaiselle veriryhmälle on olemassa optimaalinen, evoluution sanelema ruokavalio.

– Veriryhmädieetti ei tahdo kuolla millään. Se nousee aina luennoilla ja vastaanotollakin silloin tällöin esiin, vaikka on tutkimusten mukaan humpuukia, Laatikainen kertoo.

Veriryhmä ei määrittele sitä, miten ihmisen tulisi syödä.

4. Vähähiilihydraattisen ruokavalion perusta

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi auttaa ihmistä pudottamaan painoa, mutta laihtumisesta aiheutuneet terveyshyödyt kumoutuvat, jos hiilihydraatit korvataan epäterveellisillä vaihtoehdoilla.

– Se, että vähähiilihydraattisen ruokavalion pitäisi painottua kermaan ja voihin, on yleinen myytti, joka on kumottu aikapäiviä sitten, mutta se vaan elää, Laatikainen sanoo.

LUE MYÖS: Tutkijat selvittivät, minkä verran hiilihydraatteja kannattaa nauttia – liikaa tai liian vähän lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä

shutterstock_703179979 – kopio

5. Vuori- ja ruususuolojen erinomaisuus

Yksi sitkeimmistä ruokamyyteistä on Laatikaisen mukaan vuori- ja ruususuolojen kaltaisten erikoistuotteiden nostaminen kaliumia ja magnesiumia sisältävän mineraalisuolan ohitse. Erikoissuolojen terveydellisille vaikutuksille ei ole tieteellistä pohjaa.

6. Hunaja ja intiaanisokeri

Hunajalla ja intiaanisokerilla väitetään olevan runsaasti terveysvaikutuksia, vaikka ne ovat käytännössä molemmat sokeria, jota moni terveystietoinen karttaa.

Hunajasta lienee hyötyä lähinnä yskän parantamisessa.

7. Rypsiöljy tulehduttaa

Rypsiöljyn, margariinien ja muiden omega-6-rasvahappoja sisältävien rasvojen uskotaan tietyissä piireissä lisäävän kehon tulehdustilaa. Todellisuudessa omega-6-rasvahapot ovat pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa, joka on keskeinen osa terveellistä ruokavaliota.

8. Maitoon liittyvä tarinointi

Laatikainen kertoo, että maidon prosessointiin liittyy paljon virheellisiä uskomuksia. Prosessoinnin ajatellaan tekevän maitotuotteista jotenkin huonompia. Vaihtoehtona kaupan maitotuotteille voidaan nähdä esimerkiksi raakamaidon juominen. Raakamaidon juomiseen liittyy kuitenkin riskejä: se voi sisältää taudinaiheuttajia, kuten listeriabakteereja, jotka voivat riskiryhmien kohdalla johtaa jopa kuolemaan.

Korjaus 11.12.2018 klo 9.31: Omega-6-rasvahapot ovat tyydyttymätöntä eivät tyydyttynyttä rasvaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus