Harva suomalainen syö ravintosuositusten mukaan – nämä ovat suurimmat paheet
Aikuisten ruokatottumukset ja ravintoaineiden saanti eivät ole monelta osin ravitsemussuositusten mukaisia, selviää Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen FinRavinto 2017 -tutkimuksesta.
Suomalaiset syövät liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kun taas punaista ja prosessoitua lihaa kulutetaan ravintosuosituksiin nähden liian paljon. Naiset syövät terveellisemmin kuin miehet, mutta kehuttavaa tuloksessa ei silti ole.
Vain 22 prosenttia naisista ja 14 prosenttia miehistä syö suositusten mukaisesti 500 grammaa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Lisäksi miehistä jopa 79 prosenttia ja naisista 26 prosenttia ylittää suositellun punaisen ja prosessoidun lihan 500 gramman viikkosuosituksen.
LUE MYÖS: Ravitsemusterapeutti huolissaan sitkeistä ruokamyyteistä – nämä valheet eivät kuole millään
Tiedot selviävät FinRavinto 2017 -tutkimuksesta, jossa selvitettiin Suomessa asuvien 18–74-vuotiaiden elintarvikkeiden kulutusta ja ravintoaineiden saantia.
Liikaa suolaa ja rasvaa
Jopa 35 prosenttia väestöstä saa tutkimuksen mukaan ruokavaliostaan liikaa rasvaa, kun taas hiilihydraattien ja kuidun saati jää riittämättömäksi yli 70 prosentilla aikuisista.
Suolaa saa liikaa yhdeksän kymmenestä aikuisesta, miehistä lähes jokainen. Jodin saanti on riittävää valtaosalla aikuisista.
Vaikka proteiinin saanti olikin tutkimuksen mukaan riittävää tai runsasta, yli kaksi kolmasosaa siitä tuli eläinproteiineista.
– On aika kohdistaa huomio erityisesti elintarvikevalintoihin ruokavalion hiilihydraatin, rasvan ja proteiinin laadun korjaamiseksi. Kasviksia, hedelmiä, marjoja ja täysjyväviljatuotteita tulisi syödä riittävästi. Punaisen ja prosessoidun lihan sijaan voi valita kalaa, vaaleaa lihaa tai palkokasveja. Annoskoon tulisi olla kullakin aterialla sopiva, muistuttaa erikoistutkija Niina Kaartinen.
Liian vähän vitamiineja
Tutkimuksessa selvisi myös aikuisten liian vähäinen vitamiinien saanti ruokavaliostaan. Vähintään viidesosa aikuisista saa ruoasta A- ja D-vitamiineja sekä folaattia ja tiamiinia eli B1-vitamiinia keskimääräiseen tarpeeseen verrattuna liian vähän. Lisäksi noin joka viides mies saa ruoastaan liian vähän C-vitamiinia ja riboflaviinia eli B2-vitamiinia.
Toisaalta usean vitamiinin tarpeellinen saanti oli lisääntynyt ja esimerkiksi D-vitamiinin saanti ruoasta on lähes kaksinkertaistunut 10 vuodessa.
– Ravintolisiä käyttää yli puolet miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista. Tämä on osin tarpeetonta, koska monet ravintolisiä käyttävät saavat jo syömästään ruoasta vähintään yhtä paljon vitamiineja ja kivennäisaineita kuin ne, jotka eivät käytä lisiä. Ensisijaiseksi ravintoaineiden lähteeksi suositellaan monipuolista ruokaa, kertoo tutkimuspäällikkö Liisa Valsta.
FinRavinto-tutkimus toteutettiin osana FinTerveys-tutkimusta 50 paikkakunnalla tammi-lokakuussa 2017.
Lähde: THL
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka