Norjan lohen himolla karut seuraukset: Perinneherkku vaarassa

KATSO MYÖS: Näin ruotsalainen juhlaherkku hapansilakka maistui Niina ja Lore Backmanille.

Norjalaisen lohen kasvatus saattaa olla katastrofaalista silakalle. 

Uutistoimisto Bloombergin mukaan norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset silakalle. Silakka on sukupuuton partaalla, koska troolarit pyydystävät sitä valtavia määriä viljellyn lohen ravinnoksi. Asiasta uutisoi Suomessa myös Helsingin Sanomat.

Norja tuottaa tällä hetkellä yli puolet maailman viljellystä lohesta. Viime vuonna kalaa vietiin Norjasta maailmalle 17 miljardin dollarin edestä. Tulevaisuuden kasvutavoitteet ovat huimat, ja hallitus pyrkii jopa viisinkertaistamaan tuotannon vuoteen 2050 mennessä.

Ruotsalainen perineherkku vaarassa

Pienkalastajien mukaan valtaosa silakasta päätyy rehuksi Norjan lohelle, minkä johdosta sitä ei enää riitä perinteisiin silakkajalosteisiin. Esimerkiksi ruotsalainen perinneruoka surströmming, eli hapansilakka, on vaarassa.

Ruotsalaismediat ovat aiemmin kertoneet perinneruoan hintojen karanneen käsistä silakkapulan vuoksi. Viime elokuussa hapansilakkapurkista pyydettiin netissä jopa huimaa 170 euron hintaa.

Kuten aiemmin olemme kertoneet, surströmming eli hapansilakka on Ruotsin Pohjanlahden rannikolta kotoisin oleva perinneruoka, joka ei ihan kaikkien makuhermoja kutkuttele. Hapansilakkapurkin avaaminen nimittäin aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä välittömän yökkäysrefleksin. Haju on niin karmea, että monet ruotsalaisetkaan eivät sitä kestä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.