Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Norjan lohen himolla karut seuraukset: Perinneherkku vaarassa

6:05img
KATSO MYÖS: Näin ruotsalainen juhlaherkku hapansilakka maistui Niina ja Lore Backmanille.
Julkaistu 08.05.2024 16:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Norjalaisen lohen kasvatus saattaa olla katastrofaalista silakalle. 

Uutistoimisto Bloombergin mukaan norjalaisen kasvatetun lohen suosiolla on karut seuraukset silakalle. Silakka on sukupuuton partaalla, koska troolarit pyydystävät sitä valtavia määriä viljellyn lohen ravinnoksi. Asiasta uutisoi Suomessa myös Helsingin Sanomat.

Norja tuottaa tällä hetkellä yli puolet maailman viljellystä lohesta. Viime vuonna kalaa vietiin Norjasta maailmalle 17 miljardin dollarin edestä. Tulevaisuuden kasvutavoitteet ovat huimat, ja hallitus pyrkii jopa viisinkertaistamaan tuotannon vuoteen 2050 mennessä.

Lue myös: Suuri valiokunta: EU-komission ehdotus silakan kalastuskiellosta on suhteeton

Ruotsalainen perineherkku vaarassa

Pienkalastajien mukaan valtaosa silakasta päätyy rehuksi Norjan lohelle, minkä johdosta sitä ei enää riitä perinteisiin silakkajalosteisiin. Esimerkiksi ruotsalainen perinneruoka surströmming, eli hapansilakka, on vaarassa.

Ruotsalaismediat ovat aiemmin kertoneet perinneruoan hintojen karanneen käsistä silakkapulan vuoksi. Viime elokuussa hapansilakkapurkista pyydettiin netissä jopa huimaa 170 euron hintaa.

Kuten aiemmin olemme kertoneet, surströmming eli hapansilakka on Ruotsin Pohjanlahden rannikolta kotoisin oleva perinneruoka, joka ei ihan kaikkien makuhermoja kutkuttele. Hapansilakkapurkin avaaminen nimittäin aiheuttaa suurimmalle osalle ihmisistä välittömän yökkäysrefleksin. Haju on niin karmea, että monet ruotsalaisetkaan eivät sitä kestä.

Lue myös: Eija-Sinikka lähetti "jouluherkun" Huomenta Suomen juontajille – aiheutti pahoinvointia: "En voi ymmärtää"

Lue myös: Ruotsalaisruoka todella pilasi tämän perheen grillijuhlat – karmea totuus valkeni vasta, kun oli liian myöhäistä

Lähteet: Bloomberg, Aftonbladet

Tuoreimmat aiheesta

Kala