Sarin nerokkaat pikkuleivät ylioppilasjuhliin – voi tehdä valmiiksi pakkaseen: "Aivan täydellisiä!"
Sarin ylioppilaslakkipikkuleivät valmistuvat yllättävänkin yksinkertaisesti, vaikka vaativatkin aikaa ja pientä näpertelyä.
Kajaanilaisen Sari Juntusen ylioppilaslakkipikkuleivät ihastuttivat muutama vuosi sitten kotileipureita, ja resepti levisi kevään juhlien kynnyksellä sosiaalisessa mediassa. Sari julkaisi pikkuleipien reseptin alun perin Täykkäri-leivontablogissaan vuonna 2015.
Katso resepti: Ylioppilaslakki-pikkuleivät
– Olin aiemmin törmännyt pikkuleipiin, jotka dipataan tummaan suklaaseen ja niiden pitäisi näyttää ylioppilaslakilta. Minusta ne eivät näyttäneet, joten rupesin miettimään, miten kekseistä saisi enemmän lakin näköisiä, Sari kertoo.
Sari keksi yhdistää pikkuleivissä tummaa ja vaaleaa taikinaa. Eriväriset keksit kiinnitetään yhteen suklaalla ja ylempi pikkuleipä dipataan valkosuklaasen. Lyyraksi asetellaan pehmeä kultahelmi.
– Alapuoliskoon käytetään kaakaotaikinaa, joka kaulitaan hieman pidemmäksi. Vaikka valkosuklaa ei levity ihan tasaisesti hatun pintaan, niin se ei haittaa. Eihän oikea lakkikaan ole tasainen.
– Onhan tämä pientä nysväämistä ja menee hulluna aikaa, Sari nauroi MTV Uutisille vuonna 2019.
Tee valmiiksi pakkaseen
Ylioppilaslakkipikkuleivät voi kuitenkin tehdä etukäteen valmiiksi pakastimeen juhlia odottamaan. Sari itse leipoo juhlia varten aina ennakkoon.
Sari on aina rakastanut leipomista ja on tullut tunnetuksi erityisesti upeista piparkakkutaloistaan.
Vuonna 2014 Sari nappasi itselleen Myllyn Parhaan järjestämässä kilpailussa Piparinleivonnan suomenmestaruuden. Samana vuonna hän perusti myös leivontaan keskittyvän Täykkäri-bloginsa.
– Sanoin tyttärelleni, että pitäisikö perustaa blogi. Hän sanoi että joo, ja hetkeä myöhemmin hän olikin tehnyt sen minulle nettiin ja sanoin, että ala tuosta tekemään.
Pikkuleipien lisäksi Sari leipoo mielellään esimerkiksi täytekakkuja.
Ylioppilaslakkipikkuleivät nousivat muutama vuosi sitten suureen suosioon esimerkiksi Facebookin Kotiruokaryhmässä, jossa eräs kotileipuri laittoi kuvan leipomistaan kekseistä. Reseptin hän oli napannut Sarin blogista.
– Aivan täydellisiä! Ryhmässä hehkutettiinn.
Nappaa ohje: Ylioppilaslakkipikkuleivät
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran keväällä 2019.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"