Sipsipusseissa hämmentävä yksityiskohta: Riittääkö yksi pussi muka kymmenelle ihmiselle?
Miksi sipsipussissa kerrottu annoskoko on juuri 30 grammaa?
Jos olet koskaan vilkaissut sipsipussin takaosaa, tiedät, että sipseillekin on määritelty annoskoko: 30 grammaa. Yllä olevalta videolta näet, miten monta sipsiä yhteen annokseen mahtuu!
Kuulostaa suoraan sanottuna liian vähältä – isosta sipsipussistahan söisi tällä ohjeella yli kymmenen kertaa. Miksi siis juuri tällainen määrä?
Annoskokomerkintä tuli Suomeen maailmalta
30 gramman annoskoko ei ole sattumaa. Suomeen pussimerkintöjen tavat on saatu maailmalta.
– Meillä käytetään sekä annoskokomerkintää että sataan grammaan perustuvaa ravintoainetaulukkoa, kertoo Orkla Suomen innovaatio- ja vastuullisuusjohtaja Katja Salminen.
Kaiken takana on GDA, siis Guideline Daily Amounts. Sillä tarkoitetaan ravintoaineiden viitteellistä päiväsaantia. Pussin tietojen on tarkoitus kertoa ymmärrettävällä tavalla, minkä verran elintarvike sisältää energiaa ja paljonko kyseinen määrä on vuorokausisuosituksesta.
– Annoskokomerkinnän tarkoitus on auttaa kuluttajaa hahmottamaan sitä, minkäkokoinen on yksi annos sellaisissa tuotteissa, joissa pakkaus sisältää useita annoksia. Merkintä kertoo yhden annoksen, 30 grammaa, sisältämän energian ja ravintoaineiden määrän. Annoskoot on sovittu elintarviketeollisuuden toimijoiden kesken.
Annoskokomerkintöjä löytyy myös muista tuotteista. Se on yleinen pakkausmerkintätapa.
– Annoskokoajattelu kokonaisuudessaan on pitkälti peräisin Amerikan markkinalta. Siellä kuluttajan pakkausten lukutaitoa on haluttu edesauttaa muun muassa annoskokotiedolla, Salminen kuvaa.
Tiesitkö?
Maustetuista lastuista suosituin maku on Broadway, eli sourcream & onion.
– Se alkaa jo olla yhtä suosittu kuin suolattu perunalastu.
Miksi sipsipusseja on niin monenkokoisia?
Sipsejä myydään 30 gramman annoksissa hyvin harvoin. Esimerkiksi Deliciestin iso sipsi saapuu kotiin 90 gramman paketissa; Pringlesejä puolestaan myydään 200, 70 ja 40 gramman tötteröissä. Pusseissa tavanomaisia kokoja ovat esimerkiksi 75 grammaa ja 325 grammaa.
Taffelilla pusseille on omat nimet: megapussi (325 g), original (115–150 g) ja minipussi (75 g).
– Snackspussien grammamäärät vaihtelevat jo ihan käytännön syistä. Perunalastun paksuus vaihtelee eri makuvarianttien välillä, jolloin samaan tilavuuteen menee painavampi määrä tuotetta. Samoin erityyppisten snacksien tilavuuspaino vaihtelee keskenään huomattavasti, esimerkiksi juustosnacks on huomattavan paljon kevyempää kuin vaikkapa perunalastu. Meillä aina testataan, mikä on optimaalinen määrä tiettyä tuotetta, joka valittuun pussiformaattiin mahtuu, Salminenkertoo.
– Pakkauskokojen suhteen ei siis ole välttämättä selkeintä verrata grammamääriä.
Harva ostaa grammamäärää. Yleensä kaupasta hankitaan se pussi, jonka koko sopii omaan tarpeeseen.
– Yleensä pienin koko ostetaan kertakulutukseen ja isoimmat pussit jaetaan isomman porukan kanssa, joskus myös isompi pussi jaetaan usean päivän nautinnoksi ihan itselle.
Taffelin suosituin pussikoko on tällä hetkellä noin 325 gramman megapussi.
– Sen suosio on ollut perinteisesti vankka, kuluttaja on osittain tottunut isoon pussipintaan ja se myös helpottaa oman suosikin löytämistä hyllystä, Salminen sanoo.
– Suosikkituotteen isompi pakkaus on olennainen osa useaa yhdessä vietettyä elokuvailtaa. Tai vaikka pizzaperjantain oheistuotteena, varsinkin silloin, kun syöjiä on useita.
Mikään ei kuitenkaan ole ikuista, ja kulutustottumuksetkin ovat muuttumassa. Pienemmät pussit kasvattavat jo suosiotaan ja moni myös toivoo niitä. Esimerkiksi LinsSipsit lanseerattiin suoraan 130 gramman pussikokoon.
– Joidenkin eurooppalaisten maiden lounassipsitapoihin ja -kulutukseen meillä Suomessa tuskin kuitenkaan mennään.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran elokuussa 2023.
Katso myös: Sokkomakutestissä perinteiset perunalastut – voittajaksi ylsi herkullinen ja edullinen yllättäjä
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Mokkapalamutakakku
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti