Pistou-keitto oli yksi Provencen-reissun hätkähdyttävimpiä asioita. Koska sitä ei löytynyt mistään. Kenties tuo klassikkoruoka on kuin kesäkeitto Suomessa. Sitä on turha etsiä ravintoloista, mutta jokaisen mökkikeittiön kesässä sillä on vakiintunut rooli. Itse pistou-tahnaa kyllä löytyi lähinnä pastaan sekoitettuna. Italian puolelta saapunut pesto muuntui Ranskassa hivenen raikkaammaksi tahnaksi jättämällä pinjansiemenet pois.
Pistou-keitto on keittiöpuutarhurin unelma. Siihen voi lisätä melkein kaikkea, mitä puutarhassa kasvaa. Keiton olennaisia raaka-aineita ovat kesäkurpitsa, sipuli, porkkana, pasta ja erilaiset pavut. Mukaan voi laittaa vaikkapa perunaa, tomaattia ja herneitä. Yrtit ovat yksi kivijalka, jonka muodostavat mm. bouquet garni -kimppu persiljasta, timjamista ja laakerinlehdestä. Sävyä kannattaa lisätä myös tuoreesta lisätimjamista ja vaikka oreganosta ja selleristä.
Pistou-keitto - Soup au Pistou
2 pientä kesäkurpitsaa, pilkottuna
2 porkkanaa, pilkottuna
2 sipulia, viipaleina (pilkoin varretkin mukaan)
200 g perunoita, pilkottuna
200 g erilaisia tai samanlaisia papuja, esim. valmispapusekoitus
kourallinen pientä pastaa, esim. ”rakettispaghettia” tai pientä macaronia
kourallinen tuoreita tai pakastettuja herneitä
2 tuoretta timjaminoksaa, lehdet riivittynä
1 bouquet garni -kimppu persiljasta timjamista ja laakerinlehdistä
pistouta (resepti alla)
suolaa
pippuria
(parmesaania tai pecorinoa)
Kiehauta isossa kattilassa 1,5 litraa vettä. Lisää sekaan porkkanat, sipulit, perunat ja yrtit. Laske lämpöä ja anna keiton porista hiljalleen 20 min. (Tee sillä välin pistou.) Lisää pavut, herneet, kesäkurpitsa ja pasta. Anna porista 10 min, kunnes pasta alkaa olla al dente. Maista ja mausta. Annostele keitto lautaselle, laita päälle pistou-tahnaa ja raasta päälle juustoa.
Pistou
6 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
basilika-puska
50 g parmesaania tai pecorinoa, raastettuna
1,5 dl neitsytoliiviöljyä
1 tl suolaa (maun mukaan)
mustapippuria
Jos käytät sähköistä silppuria, sekoita ainekset keskenään ja silppua karkeahkoksi tahnaksi. Jos morttelia, niin laita pohjalle valkosipulisilppu ja basilika. Survo ne tahnaksi. Lisää osa juustosta ja hiukan oliiviöljyä ja jatka survomista. Jatka juuston ja oliiviöljyn lisäämistä ja survomista, kunnes saat tömäkän, mutta mehevän tahnan. Sen ei kuulu olla hirveän valuvaa, joten kaikkea oliiviöljyä ei välttämättä tarvita. Mausta suolalla ja pippurilla, survo ne sekaan ja maista ja mausta.