Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Sulhaspiirakoihin liittyy sitkeä harhaluulo – eivät olekaan sitä, mitä oletit

7:41img
KATSO MYÖS VIDEO: Kauppojen paistopisteiden riisipiirakoiden makutesti: Edullinen voitti!
Julkaistu 19.03.2024 07:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tiedätkö sinä suomalaisten suosikkipiirakoiden eron? Ainakin sulhaspiirakoiden nimi on meillä yleisesti käsitetty väärin.

Erilaiset piirakat kuuluvat tärkeänä osana suomalaiseen ruokakulttuuriin. Karjalaisesta piirakkaperinteestä suomalaisille tutuin on tietysti iki-ihana karjalanpiirakka. 

Karjalan piirakkaperinteestä on vuonna 2021 koostettu kokonainen teos karjalaisen kulttuurin tutkija, filosofian tohtori Pirkko Sallinen-Gimplin toimesta. Suuri karjalainen piirakkakirja (SKS, 2021) esittelee kaikki perinteiset karjalaiset piirakat ja piirakkatyypit sultsinoista supikkaisiin ja pyöröistä vatruskoihin. Kirjan reseptit ovat perimätietona suvuissa kulkeneita ohjeita eri puolilta Karjalaa.

Karjalanpiirakan ja riisipiirakan ero

karjalanpiirakka karjalanpiirakat riisipiirakat

Karjalanpiirakan täytteenä voi käyttää esimerkiksi puuroriisiä, ohraa tai perunaa. 

Euroopan komissio rekisteröi vuonna 2003 karjalanpiirakan EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -rekisteriin. Karjalanpiirakkaa saa valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta sen on tapahduttava rekisteröidyn perinteisen menetelmän mukaan, jotta tuotetta voidaan kutsua karjalanpiirakaksi.

Perinteinen karjalanpiirakka valmistetaan tietyllä menetelmällä ja tietyistä raaka-aineista. Näin karjalanpiirakka virallisesti määritellään:

”Karjalanpiirakka on avoin, pieni, matala piiras, johon kuuluu ohut kuori sekä sydän eli täyte. Karjalanpiirakan koko on tavallisesti 7–20 cm. Karjalanpiirakat ovat muodoltaan pääasiassa soikeita mutta voivat olla myös pyöreähköjä. Kuoriosa on päältä avoin. Kuoren reunat on käännetty täytteen päälle ja rypytetty. Karjalanpiirakat ovat rapeakuorisia. Kuoren osuus on tavallisesti noin yksi kolmasosa koko tuotteen määrästä ja sydämen eli täytteen osuus noin kaksi kolmasosaa.

Karjalanpiirakan taikinasta yli puolet pitää olla ruista, jotta sitä voi kutsua karjalanpiirakaksi. Tämän vuoksi monet kaupoissa myytävät piirakat ovatkin riisipiirakoita: niissä ei ole tarpeeksi ruista. Lisäksi riisipiirakoissa saattaa olla aineksia, jotka eivät aitoon karjalanpiirakkaan kuulu.

Karjalanpiirakan täytteenä voidaan käyttää puuroriisiä, ohraa, perunaa tai survottuja kasviksia. Puuro tuli aiemmin valmistaa joko vedestä tai maidosta, mutta vuonna 2020 määritelmä laajeni niin, että myös maitojauhetta tai laktoositonta maitoa on lupa käyttää. 

Paistettujen piirakoiden voiteluun saa sen sijaan käyttää voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.

Mikä ihmeen sulhaspiirakka?

Sulhaspiirakoita Ruisjuuri-tilillä Facebookissa. Jos kuva ei näy, katso se täältä

Moni kutsuu pieniä riisipiirakoita sulhaspiirakoiksi ja tällä nimellä niitä saatetaan myydä myös kauppojen paistopisteillä tai pakastealtaissa. Todellisuudessa sulhaspiirakka ei kuitenkaan ole synonyymi pienelle karjalanpiirakalle tai riisipiirakalle. 

Sulhaspiirakat ovat suljettuja, puolikuun muotoisia ja ruistaikinasta valmistettuja piirakoita, jotka täytetään irtonaisella riisillä. Piirakat keitetään paistinpannulla voissa tai öljyssä, eli ei suinkaan paisteta uunissa karjalanpiirakoiden tapaan.

Nimensä sulhaspiirakka on saanut siitä, että piiraita tarjottiin yleensä mieluisille kosiomiehille. Ne olivat nopeasti valmistuvaa tarjoiltavaa yllätysvieraille.

Pienien cocktailpiirakoiden kutsuminen sulhaspiirakoiksi on siis yksiselitteisesti väärin. Näin kommentoi myös Karjalan Liiton naistoimikunnan puheenjohtajana vuonna 2020 toiminut Kirsi Limatius Iltalehdelle

– Minusta on erittäin väärin, että pienistä cocktailpiirakoista käytetään sulhaspiirakan nimeä. Niitä ei saisi nimittää sulhaspiirakoiksi. Se on sama asia, jos voileipää sanottaisiin karjalanpiirakaksi. Aidot sulhaspiirakat keitetään voissa ja karjalanpiirakka paistetaan uunissa. Siinä on suurin ero, Limatius kommentoi Iltalehdelle vuonna 2020.

Lue myös: Syötkö sinäkin? Suomalaisten ehdotonta välipalasuosikkia ahmitaan 500 miljoonaa kappaletta vuosittain

Lähteet: Suomenmaa, Suomi syö ja juo, Maa- ja metsätalousministeriö, Iltalehti

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka