Huomenta Suomessa perehdyttiin tiistaina karjalaiseen piirakkaleivontaan. Miten leivotaan onnistuneita karjalanpiirakoita?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin karjalanpiirakoiden, riisipiirakoiden ja sulhaspiirakoiden eroista. Moni luulee sulhaspiirakoita pieniksi cocktailpiirakoiksi, mutta oikeasti nimi viittaa aivan toisenlaisiin piirakoihin.
Lue myös: Sulhaspiirakoihin liittyy sitkeä harhaluulo – eivät olekaan sitä, mitä oletit
Saimaan alueesta Euroopan ruokapääkaupunki
Huomenta Suomessa tutustuttiin tiistaina itäisen Suomen ruokakulttuuriin ja erityisesti karjalaiseen piirakkaperinteeseen. Saimaan alue nimettiin vuoden 2024 Euroopan ruokapääkaupungiksi. Taste Saimaa 2024:n hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo itäsuomalaisen ja saimaalaisen ruokaperinteen olevan ainutlaatuinen.
– Meidän pitää olla äärettömän ylpeitä paikallisista raaka-aineista, tuotteista ja palveluista. Piirakoiden lisäksi nostetaan pöytään marjat ja sienet, puhtaat raaka-aineet.
Ruokien rinnalla Kaasinen haluaa nostaa esiin alueen ainutlaatuisen vieraanvaraisuuden.
Näin leivot parhaita karjalanpiirakoita: "Jos kuivahtaa se taikina, niin sitten on pulassa"
Huomenta Suomessa päästiin myös näkemään aitojen karjalanpiirakoiden leivontaa. Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liiton puheenjohtaja Saara Pöyri paljasti parhaat vinkit klassikkopiirakoiden leivontaan.
Tiesitkö? Riisi on tullut Suomeen 1600-luvulla eli jo ennen perunaa.
Pöyrin mukaan vaikei paikka piirakoiden teossa on taikinan valmistaminen. Pöyri itse tekee taikinan aina ilman ohjetta ja tunnustelee käsin, milloin sen koostumus on oikeanlainen.
– Jos tulee liian kova, niin lorauttaa vettä perään ja muokkaa uudestaan. Taikina täytyy vaivata kunnolla, että siihen tulee sitko.
Yksi tärkeä seikka kannattaa myös muistaa piirakkapohjia valmistaessa: kun pohjia kaulii valmiiksi työtasolle, ne kannattaa aina peittää esimerkiksi kelmulla.
– Jos kuivahtaa se taikina, niin sitten on pulassa.