Suomalaiset ovat poikkeuksellista kahvikansaa – vastaavaa ilmiötä ei ole muualla: "Emme välttämättä itse osaa arvostaa"
Suomalaiset ovat ainutlaatuista kansaa paitsi kahvinkulutuksen, myös kuppeihin päätyvän paahdon suhteen. Vaikka tummapaahtoinen kahvi kasvattaa koko ajan suosiotaan, yhä suurin osa meillä myytävästä kahvista on vaaleaa paahtoa.
– Se on poikkeuksellista. Meillä vaaleapaahtoinen kahvi on kaikkein suosituinta, ja se on poikkeuksellista muuhun maailman verrattuna, Pauligin Paula eli Maija Niemi kertoo.
Vaikka vaaleapaahtoisen kahvin suosio on muuhun maailmaan verrattuna ainutlaatuista, Niemen mukaan emme välttämättä itse osaa arvostaa tätä muusta maailmasta poikkeavaa kahvimakuamme.
Katso videolta elämää helpottava kahvinkeittoniksi. Artikkeli jatkuu videon alla.
– Muualla maailmassa yritetään tehdä hienoja vaaleapaahtoisia kahveja, mutta meillä saatetaan miettiä, kun Ruotsissa on niin hyviä tummapaahtoja, Niemi lisää.
Suomalainen puhdas vesi tärkeässä roolissa
Vaalealla paahdolla on Suomessa pitkät perinteet ja suomalaiset ovat perinteisesti juoneet kahvinsa vaaleana, mutta mistä tämä oikein juontaa juurensa?
LUE MYÖS: Miksi työpaikan kahvi maistuu aina pahalta? Asiantuntijalla on tähän ikuisuusongelmaan selitys
Niemi epäilee, että suomalaiset ovat itse luoneet vaaleapaahtoisen kahvin kulttuurin.
– Kun perheenemännät ovat aikoinaan itse saaneet paahtaa kahvinsa, he ovat todenneet, että tämä on hyvää ja sen paahtamiseen menee vähemmän aikaa, Niemi kertoo.
Johan&Nyströmin maajohtaja Lari Salomaa kertoi Makuja.fi:lle aiemmin tänä vuonna vaaleapaahtoisen kahvin nousseen meillä suosituksi myös siksi, että mitä tummemmaksi kahvi paahdetaan, sitä enemmän siitä menee hukkaan.
– Se on ollut kustannustehokas vaihtoehto, jonka on todettu maistuvan ihan hyvältä, Salomaa kertoo.
Nopeuden lisäksi toinen syy vaaleapaahtoisen kahvin suosioon löytyy maamme puhtaasta vedestä.
– Vaaleapaahtoinen kahvi on todella herkkä ja sitä pystyy tekemään vain todella laadukkaasta vedestä ja kahvilaaduista, Niemi kertoo.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"