Suomalaisten keittiöissä on oleellinen ongelma, joka voi vaikuttaa ruoan makuun: "Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
Huippukokki Sauli Kemppainen antoi vinkkinsä maustamiseen kotikeittiöissä.
Miten ruoasta saa kotikeittiössä takuuvarmasti maukasta? Huippukokki Sauli Kemppainen jakoi Viiden jälkeen -ohjelmassa parhaat maustamisvinkkinsä.
Sauli Kemppainen tunnetaan Michelin-tähtikokkina, joka on viimeksi luotsannut Berliinissä Savu-nimistä ravintolaa. Kemppainen on myös nähty MTV:llä Suomen omana "Gordon Ramsayna", sillä kokki toimi Hell’s Kitchen -ohjelman keittiöpäällikkönä vuonna 2013.
Ohjelmassa kurkattiin ensin toimittaja Inka Korhosen omaan maustekaappiin, joka osoittautui sisältönsä puolesta melko tyypilliseksi suomalaisen lapsiperheen maustekaapiksi.
"Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
Maustekaapilla oli myös hyvin tyypillinen sijoituspaikka keittiössä: suoraan lieden ja liesituulettimen yläpuolella. Mausteille kyseinen kaapinpaikka ei todellakaan ole se kaikkein paras vaihtoehto.
– No sehän nyt on lähtökohtaisesti se huonoin paikka keittiössä. Jos lähdetään siitä, että maustekaapissa on kuivia mausteita suurimmaksi osaksi, niin niidenhän pitäisi olla viileässä ja kuivassa paikassa, Kemppainen muistutti lähetyksessä.
Mausteita ei siis tule säilyttää lieden ja liesituulettimen läheisyydessä, sillä siinä ne altistuvat lämmölle ja höyrylle ja vanhenevat nopeammin. Kemppaisen mukaan mausteiden väärä säilytyspaikka ei kuitenkaan ole kotikokkien vika.
– Lähtökohtaisesti virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten, kun arkkitehdit ovat suunnitelleet maustekaapin suomalaisten koteihin hellan yläpuolelle. Eli se on 70 vuotta vanha arkkitehtien virhe, mikä meidän pitäisi nyt muuttaa, Kemppainen muistutti.
Mitä mausteita jokaisen maustekaapista olisi hyvä löytyä? Miten saa ruoan maistumaan paremmalta? Katso videolta Sauli Kemppaisen vinkit.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"