Suomen suosituin einesruoka: Hotkitaan yli 8 miljoonaa pakettia vuodessa – syötkö sinäkin?
Suomen suosituin valmisruoka on maksalaatikko. Legendaarinen Saarioisten maksalaatikko täyttää tänä vuonna jo 60 vuotta.
"Mikä on yksi vanhimmista valmisruoistamme, jota valmistamme edelleen ja jonka kansa on valinnut suosituimmaksi valmisruoakseen? Mikä laatikkoruoka jakaa kansan kahtia taistelulla rusinoiden puolesta ja vastaan? No se on tietysti maksalaatikko! Tuo makea ja perinteinen laatikko, jota harva viitsii enää itse tehdä sen pitkän ja monivaiheisen valmistuksen vuoksi."
Maksalaatikko on ruoka, joka jakaa varmasti mielipiteet: sitä joko vihataan tai rakastetaan. Yksi asia on kuitenkin varma: maksalaatikko on virallisesti Suomen suosituin einesruoka ja sitä myydään jopa yli 9 miljoonaa rasiaa vuodessa. Suomalaisen Työn Liiton teettämän tutkimuksen mukaan kansa äänesti maksalaatikon Suomen suosituimmaksi valmisruoaksi vuonna 2015. Sille ei pärjännyt edes toinen perinneruoka Hernekeitto.
Maksalaatikon einestuotanto käynnistyi Saarioisten tehtaalla vuonna 1957. Einesten valmistaminen sopi hyvin tilan tuotanto-ohjelmaan, sillä omilta viljelmiltä saatiin suuri osa tarvittavista raaka-aineista. Tavoitteena oli saada einekset löytämään luontevasti tiensä perheiden ruokapöytiin – einekset tulivatkin sopivasti perheenemäntien avuksi aikana, jolloin naiset siirtyivät työelämään ja ruoka piti saada tarjolle nopeasti ja helposti työpäivän jälkeen.
Suomen myydyimmät einekset
Maksalaatikon lisäksi suomalaiset ostavat valmisruokahyllyiltä muun muassa makaronilaatikkoa, einespizzaa sekä liha-perunasoselaatikkoa. Jos välipalat lasketaan mukaan, Suomen myydyin einesruoka on riisipiirakat.
Saarioinen: Maksalaatikko, jauhelihapizza, liha-perunasoselaatikko ja liha-makaronilaatikko
HK: riisipiirakat, hernekeitto, pinaattikeitto, maksalaatikko
Atria: Maksalaatikko, lihapyörykät, riisipiirakka, ohukaiset
Lähteet: Saarioinen, HK, Atria
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa