Sydänystävällinen aamupala sisältää proteiinia, kuitua ja omega-3-rasvahappoja. Lisätty sokeri ja natrium kannattaa jättää vähemmälle.
Ravitsemusalan asiantuntijat kertovat Eating Well -sivustolle, millainen aamupala on sydämen kannalta paras.
Lue myös: Asiantuntija allekirjoittaa: Nämä sipsit ovat terveellinen valinta
Vain vähän lisättyä sokeria
Sydänystävällinen aamupala sisältää vain vähän lisättyä sokeria tai ei ollenkaan. Näin kertoo kardiologi Sergiu Darabant.
Esimerkiksi runsaasti lisättyä sokeria sisältävät murot voivat edesauttaa painonnousuun ja nostaa verensokeritasoja.
Alla olevalla videolla muistutetaan, miten lautasmalli menikään. Juttu jatkuu videon alla.
1:09
Vähärasvaista proteiinia aamiaispöytään
Lautasella kannattaa myös olla proteiinia. Se pitää olon kylläisenä aamun ajan.
Jalostetut lihavalmisteet kannattaa kuitenkin jättää väliin.
– Jalostettu liha, kuten pekoni ja makkara, sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja natriumia. jotka molemmat edesauttavat kolesterolin kohoamista ja verenpainetautia. Ne ovat merkittäviä sydänsairauksien riskitekijöitä, Darabant sanoo.
Ravitsemusterapeutti Mandy Enright suosittelee valitsemaan vähärasvaisia proteiininlähteitä. Nappaa mukaan vähärasvaiset liha- ja tai maitotuotevaihtoehdot tai kasvipohjaisia proteiineja, kuten papuja, pähkinöitä tai siemeniä.
Runsaasti kuitua
Sydänystävällinen aamiainen sisältää runsaasti kuitua. Kuitua saat esimerkiksi hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä.
– Nämä elintarvikkeet on yhdistetty matalampaan verenpaineeseen, kolesterolin alentamiseen ja tulehduksen vähentämiseen. Ne auttavat myös painonhallinnassa, mikä on yhdistetty parempaan sydänterveyteen, Enright selittää.
Ravitsemusterapeutti Colleen Wysocki lisää tähän, että koska kuitu auttaa pitämään olon kylläisenä, on siitä hyötyä painonhallinnassa.
Lue myös: Kalahuomio! Syöntisuositukset muuttuivat Suomessa
Omega-3-rasvahappoja
Sydäntä hellivä aamupala sisältää omega-3-rasvahappoja, joiden säännöllinen saanti on yhdistetty pienempään sydänsairauksien riskiin. Ne myös auttavat pitämään verenpaineen normaaleissa lukemissa.
Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, kuten lohi, sekä saksanpähkinät, avokado ja pellavansiemenet.
Lue myös: Näkkileipä vai hapankorppu – kumpi on terveellisempää?
Vain vähän natriumia
Sydänystävällisessä ruokavaliossa on vain vähän natriumia. Suuri natriummäärä on yhdistetty kohonneeseen verenpaineeseen ja suurempaan sydänsairauksien riskiin.
Suolan kanssa kannattaa muistaa kohtuus. Ruokaan voi lisätä makua muilla mausteilla ja yrteillä.
Kokeile näitä
Suolaisen ruoan ystävän kannattaa kokeilla vaikkapa avokado-paahtoleipää pinaatilla ja keitetyllä kananmunalla höystettynä.
Makeaa aamupalaa kaipaavalle Eating Well suosittelee kaurapuuroa marjojen, pähkinöiden kera sekä lorauksella hunajaa.
Lue myös: Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."
Katso myös video: Millaista lounasruokaa arjessa kannattaa suosia?
9:25
Lue myös: Syötkö paljon sokeria? Näin se voi vaikuttaa biologiseen ikääsi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Eating Well