Tällainen aamupala on kaikista terveellisin sydämelle

kaurapuuroa mansikoiden ja banaanin kera
Shutterstock

Sydänystävällinen aamupala sisältää proteiinia, kuitua ja omega-3-rasvahappoja. Lisätty sokeri ja natrium kannattaa jättää vähemmälle.

Ravitsemusalan asiantuntijat kertovat Eating Well -sivustolle, millainen aamupala on sydämen kannalta paras. 

Vain vähän lisättyä sokeria

Sydänystävällinen aamupala sisältää vain vähän lisättyä sokeria tai ei ollenkaan. Näin kertoo kardiologi Sergiu Darabant

Esimerkiksi runsaasti lisättyä sokeria sisältävät murot voivat edesauttaa painonnousuun ja nostaa verensokeritasoja.

Alla olevalla videolla muistutetaan, miten lautasmalli menikään. Juttu jatkuu videon alla.

Miltä näyttää lautasmalli? Katso muistutus tästä 1:09
Laillistettu ravitsemusterapeutti Tuija Pusa neuvoo lautasmallin mukaan syömisessä.

Vähärasvaista proteiinia aamiaispöytään

Lautasella kannattaa myös olla proteiinia. Se pitää olon kylläisenä aamun ajan.

Jalostetut lihavalmisteet kannattaa kuitenkin jättää väliin.

– Jalostettu liha, kuten pekoni ja makkara, sisältää runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja natriumia. jotka molemmat edesauttavat kolesterolin kohoamista ja verenpainetautia. Ne ovat merkittäviä sydänsairauksien riskitekijöitä, Darabant sanoo.

Ravitsemusterapeutti Mandy Enright suosittelee valitsemaan vähärasvaisia proteiininlähteitä. Nappaa mukaan vähärasvaiset liha- ja tai maitotuotevaihtoehdot tai kasvipohjaisia proteiineja, kuten papuja, pähkinöitä tai siemeniä.

Runsaasti kuitua

Sydänystävällinen aamiainen sisältää runsaasti kuitua. Kuitua saat esimerkiksi hedelmistä, vihanneksista, täysjyväviljasta, pavuista, pähkinöistä ja siemenistä.

– Nämä elintarvikkeet on yhdistetty matalampaan verenpaineeseen, kolesterolin alentamiseen ja tulehduksen vähentämiseen. Ne auttavat myös painonhallinnassa, mikä on yhdistetty parempaan sydänterveyteen, Enright selittää.

Ravitsemusterapeutti Colleen Wysocki lisää tähän, että koska kuitu auttaa pitämään olon kylläisenä, on siitä hyötyä painonhallinnassa. 

Omega-3-rasvahappoja

Sydäntä hellivä aamupala sisältää omega-3-rasvahappoja, joiden säännöllinen saanti on yhdistetty pienempään sydänsairauksien riskiin. Ne myös auttavat pitämään verenpaineen normaaleissa lukemissa.

Omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, kuten lohi, sekä saksanpähkinät, avokado ja pellavansiemenet.

Vain vähän natriumia

Sydänystävällisessä ruokavaliossa on vain vähän natriumia. Suuri natriummäärä on yhdistetty kohonneeseen verenpaineeseen ja suurempaan sydänsairauksien riskiin.

Suolan kanssa kannattaa muistaa kohtuus. Ruokaan voi lisätä makua muilla mausteilla ja yrteillä.

Kokeile näitä

Suolaisen ruoan ystävän kannattaa kokeilla vaikkapa avokado-paahtoleipää pinaatilla ja keitetyllä kananmunalla höystettynä.

Makeaa aamupalaa kaipaavalle Eating Well suosittelee kaurapuuroa marjojen, pähkinöiden kera sekä lorauksella hunajaa.

Katso myös video: Millaista lounasruokaa arjessa kannattaa suosia?

Lähde:  Eating Well

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.