Aamupalaksi puuroa? Patrik Borgilta tärkeä muistutus: "Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin..."

KATSO VIDEO: Miksi aamupalalla ja lounaalla kannattaa syödä runsaasti? Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vastaa.

Onko aamupala päivän tärkein ateria? Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo, miksi aamulla kannattaa syödä tuhdimmin. 

Huomenta Suomessa pohdittiin viikonloppuna hyvän ateriarytmin merkitystä. 

Painonhallintaan erikoistuneelta ravitsemustieteilijä Patrik Borgilta tiedusteltiin, millainen ruokarytmi olisi hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta kaikista paras.

Kuten professori Mikael Fogelholm jo aiemmin totesi, tietyn ruokarytmin toimivuus voi olla hyvin yksilöllistä. Tärkeää kuitenkin olisi, että löytäisi itselleen sopivan ruokarytmin.

– Jos me ollaan koko ajan syömässä, niin tämä nälän ja kylläisyyden säätely ei oikeastaan toimi. Ihminen ei ole lehmä, joka laiduntaa, vaan kyllä meillä pitää olla jotain ruokarytmejä. Ajattelisin, että jokainen ihminen löytäkööt oman ruokarytminsä, sen, joka sopii ja joka auttaa jaksamaan parhaiten, Fogelholm totesi Huomenta Suomessa.

Patrik Borg: Suurin osa hyötyisi kunnon aamupalasta ja lounaasta

Ravitsemustieteilijä Patrik Borgin mukaan suurin osa suomalaisista kuitenkin hyötyisi aamu- ja päiväpainotteisesta ruokarytmistä. Suurin virhe on asiantuntijan mielestä syödä liian kevyesti aamulla ja lounasaikaan. 

– Keskivertosuomalaisella on jaksamisen haasteita. Täytyy olla tasaisempaa syömistä, jotta pysytään jaksavana. Ruokarytmi on yksilöllinen, mutta käytännössä katsoen useimmilla suomalaisilla olisi tärkeää syödä hyvin alkupäivästä. 

Borgin mukaan kunnon aamiainen ja lounas ovat hyvän syömisen ankkureita.  

– Jos ankkurisyömiset jäävät pois, niin illalla kyllä käsi käy.

– Ateriarytmi on kunnossa, jos päivän aikana ei tule missään vaiheessa kammonälkää tai tule sellaista oloa, että ei ole nälkä, mutta jotain tekee mieli.

Aamupalaksi puuroa?  

Moni suomalainen nauttii aamupalaksi esimerkiksi pienen annoksen kaurapuuroa, jonka päälle heitetään ehkä muutama marja ja raejuustoa. Borgin mukaan määrä ei riitä. 

– Jos aiotte syödä tämän aamiaisen, niin kyllä niitä hiutaleita pitää olla 1,5–2 desiä ja raejuustoa puoli purkkia tai purkillinen. Tuplaat sen annoksen. 

Jos puuroa ei pysty syömään isoa annosta, kannattaa asiantuntijan mukaan kokeilla jotain muuta aamupalaa, jota pystyy syömään riittävästi. Aamupalan syömiseen pystyy myös opettelemaan: aluksi ei välttämättä tee mieli syödä aamuisin, mutta pian keho alkaa jo kaivata aamun ruokailua. 

Miksi aamupainotteinen syöminen Patrik Borgin mukaan kannattaa? Katso videolta koko haastattelu. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat