Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Talvisää voi aiheuttaa ruokakuljetuksiin piikin – näin toimii tilaajien logiikka: "Ihan eri peli kuin kesällä"

Wolt 091
Woltilta tilataan nykyään jo kymmeniä tuhansia annoksia viikossa.© 2015 Aku Siukosaari
Julkaistu 28.10.2017 08:31

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Huono sää lisää ruoan tilaus- ja kuljetuspalveluihin erikoistuneiden yritysten liikennettä selkeästi.

Lunta on satanut runsaasti tällä viikolla erityisesti Suomen etelä- ja länsiosissa sekä Lapissa. Etelä-Suomessa päästiin parhaimmillaan jo jopa 20 sentin lumikinoksiin.

Nälän iskiessä ei räntäsateessa tee kovasti mieli kauppaan lähteä, mutta suurimmilla paikkakunnilla asuvat ovatkin voineet tilata ruokansa kotiin Woltin ja Foodoran avulla.

Woltin yksi perustajista, Juhani Mykkänen kertoo, että sää on yksi keskeisimpiä asioita, jotka vaikuttavat tilausten määrään. Kaikista merkittävimmän eron huomaa esimerkiksi heinäkuun ja marraskuun tilausmääriä vertaillessa.

– Silloin, kun on räntää ja et haluaisi mennä ulos, on ihan eri peli kuin kesällä, kun on aurinkoista ja lämmintä. Tarkkailemme jatkuvasti säätä ja mitä sieltä on tulossa, ja varaudumme siihen.

Kun hyvä sää vaihtuu huonoksi, kuten tällä viikolla kävi, voi Woltin tilausten määrä kasvaa jopa kymmeniä prosentteja. Eron siis huomaa.

Myös Foodoralta kerrotaan, että kylmemmällä ilmalla ja huonommilla säillä on huomattu olevan positiivinen vaikutus tilaajamääriin. Kansainvälisessä ruokakuljetusyrityksessä selkeää piikkiä ei heti lumen tulon jälkeen kuitenkaan huomaa.

Etkoilijat, darrailijat ja laiskottelijat tilaavat

Woltilta ja Foodoralta kerrotaan, että myös muut tekijät vaikuttavat tilausten määriin. Mykkäsen mukaan huonon sään lisäksi tilauspiikit ajoittuvat lounasaikaan sekä alkuiltaan.

– Maanantaista torstaihin on tilauksissa yksi logiikka, ja perjantaista sunnuntaihin hieman toinen. Viikonloppuna tilauksia tulee viikkoa enemmän, jengi etkoilee, darrailee ja laiskottelee tai haluaa käyttää aikaa johonkin ihan muuhun, kuin kaupassa käymiseen ja ruoan tekemiseen.

– Pidensimme juuri kotiinkuljetuksen aukioloa perjantaina ja lauantaina, ja kuljetamme nyt klo 23 saakka. Yksi iso syy tähän on, että lisääntyvä pimeys ja kurjat säät lisäävät tilausmääriä, Mykkänen kertoo.

Pyörällä ruokaa säästä riippumatta

Foodoralla lähetit pyöräilevät läpi talven tuiskujen säästä riippumatta. Foodora Suomen maajohtaja Carl Tengberg kertoo, että Skandinaviassa kovat talvet tuovat lähettien työhön toki omat haasteensa.

– Turvallisuudesta tulee entistä suurempi prioriteetti talvisin, ja työskentelemme yhdessä lähettiemme kanssa varmistaaksemme, että ruoka toimitetaan aikataulussa, mutta myös turvallisella tavalla, hän kertoo Makuja-sivulle sähköpostitse.

Kaksi talvea ovat Tengbergin mukaan jo opettaneet, mikä toimii ja mikä ei toimi.

Kesäisin myös Woltilla on liikkeessä paljon pyöriä, mutta talvella liikenteessä on jo enemmän autoja. Woltin lähettikumppanit saavat itse päättää, millä he haluavat liikkua.

– Kun tiedettiin hyvissä ajoin, että lunta tulee paljon torstaina, niin meidän lähettikumppanit varautuivat tietenkin siihen ja sitä tiedotettiin meillä paljon, Mykkänen Woltilta kertoo.

Varautuminen on tärkeää

Talvisaikaan Woltilla renkaat vaihdetaan talvirenkaisiin, mutta auton tupakan sytyttimiin kiinnitettävät aktiivilämpölaukut, jotka pitävät ruoan lämpimänä, pysyvät vuodenajasta riippumatta samoina.

Foodoralta kerrotaan, että talven tullen lähettien kanssa käydään jatkuvasti keskusteluja niin vaatetuksesta, pyörän huollosta, nopeudesta sekä liikennesäännöistä.

Viivästyksiä voi säiden vaihtuessa sattua.

– Vaikka kaikki meidän lähettikumppanit vaihtaisivat talvirenkaat, se ei tarkoita, että kaikki muut ihmiset liikenteessä tekevät saman. Lähetit ovat tavallaan tietenkin alttiita sille, mitä muuta liikenteessä tapahtuu kaupungin kaduilla, Mykkänen Woltilta kertoo.

– Vaikka talvi ei ole yllättänyt Woltin lähettiä, mutta talvi voi yllättää kaikki muut ihmiset. Siksi me ollaan siellä samoissa ruuhkissa välillä, hän naurahtaa.

***

7:01img

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto