Suomen suosituin lajike on maultaan makea ja monikäyttöinen.
Mansikkalajikkeista löytyy eri aikoihin kypsyviä ja käyttötarkoitukseltaan erilaisia marjoja, mutta kaikki nykyisin viljeltävät lajikkeet sopivat niin tuoresyöntiin kuin pakastukseenkin, kertoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry:n toiminnanjohtaja, puutarhaneuvos Hannu Salo.
Suomen kesässä mansikoiden makeus ei ole kiinni pelkästään lajikkeesta, vaan myös sää vaikuttaa paljon mansikoiden makuun.
– Maku riippuu paljon siitä mitä lajikkeita viljellään ja miten niitä viljellään. Paljon riippuu siitä onko aurinkoista vai pilvistä. Sateella ja kostealla mansikka ei tule yhtä makeaksi kuin poutasäällä, muistuttaa Hannu Salo.
Suomen suosituin marja sopii pakastukseen
Suomen suosituin mansikkalajike on Polka, ja sen viljely kattaakin lähes 70 prosenttia koko maan mansikanviljelystä. Polka on hyvä esimerkki marjasta jossa on maku kohdillaan, mutta kuljetuskestävyys on huono. Mansikat tulisi syödä viimeistään seuraavana päivänä keruusta.
– Polka on pehmeä ja siinä on erittäin hyvä suutuntuma. Marjassa on aromit ja maut kohdillaan, kertoo Salo.
Polkan suosiota selittää hyvän maun lisäksi sen hyvä soveltuvuus pakastemarjaksi. Toinen suosittu mansikkalajike on aikainen Honeoye, joka on saanut erikoisen nimensä intiaaniprinsessan mukaan.
– Honeoye on aikainen lajike, jota viljellään eritoten juhannusmyyntiin. Lajike on hyvin talvenarka, joten viljely vaatii hieman erikoistoimenpiteitä, Salo kertoo.
Näiden kahden päälajikkeen lisäksi Suomessa viljellään paljon muitakin mansikkalajikkeita, mutta niiden viljely on vielä pientä verrattuna Polkan ja Honeoyen tuotantoon. Muut lajikkeet kattavat vain kymmenen prosenttia kaikesta mansikanviljelystä.