Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tämä ruoka on lentokoneessa iso riski: ”Lentoemäntä voi pilata tai pelastaa”

MTV
Julkaistu 11.05.2015 13:04

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ruokien valmistaminen lentokoneeseen ja niiden tarjoilu yläilmoissa on kaikkea muuta kuin simppeliä. Monet kotikeittiöstä ja ravintoloista tutut suosikkiruoat eivät yksinkertaisesti sovi lentokoneruoaksi.

MTV:n Makuja.fi vieraili toukokuun alussa useille eri lentoyhtiöille, kuten Finnairille, ruokia valmistavalla LSG Sky Chefs -lentokoneruokatehtaalla, Vantaalla. Paikan päällä selvisi, ettei lentokoneruokien suunnitelu ja valmistaminen ole todellakaan niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Lentokoneruokia valmistavassa suurtalouskeittiössä on otettava huomioon poikkeuksellisia tekijöitä, kuten annosten supertarkka paino sekä hygieenisyys.

LSG Sky Chefsin tuotekehitysjohtaja Juha Stenholmin mukaan edes bisnesluokan ruoissa ei voida lähteä liian pikkutarkalle linjalle.

– Emme pysty tekemään lautaselle samalla tavalla monia pieniä komponetteja, kuten ravintolamaailmassa. Lentokoneessa lämmitettävissä annoksissa ne kuivahtaisivat liian nopeasti. Liian kuivat komponentit ja esimerkiksi joku kampasimpukka eivät yksinkertaisesti tule kyseeseen lentokoneessa, Stenholm kertoo.

Onnistuuko täydellinen pihvi lentokoneessa?

Entäpä miten on perinteisen pihvin laita – voiko matkustaja saada täydellisen mehevän pippuripihvin lentokoneessa? Stenholmin mukaan pihvejä tarjoillaan kyllä yläilmoissa, mutta niihin liittyy aina pieni epäonnistumisen riski.

– Paistamme valmiiksi pihvin pinnat ja jätämme sen muuten melko raa'aksi, koska lentokoneen uunissa se sitten kypsyy tietenkin loppuun. Lentokoneessa on siis turha lähteä tilaamaan mitään medium miinus -pihviä, Stenholm muistuttaa.

– Pihvin lopullinen onnistuminen on lentoemännän käsissä. Lentoemäntä voi joko pilata tai pelastaa pihvin. Vääränlaisella lämmityksellä koko annoksen voi pilata, hän jatkaa.

Palvelulla voi pilata tai pelastaa ruoan

Finnairin palvelukonsepteista vastaavan johtajan, Maarit Keräsen mukaan matkustamohenkilökunta koulutetaan myös ruoan esillepanon osalta. Esimerkiksi monimutkaisemmista bisnesluokan annoksista henkilökunta saa myös kuvalliset ohjeet annoksen oikeanlaista asettelua varten.

– Näitä annoksia täytyy tietenkin olla vain rajallinen määrä, koska se sitoo henkilökunnan keittiöön, vaikka samaan aikaan pitäisi olla palvelemassa asiakkaita. Käytämme muun muassa termiä "soossaus", kun puhutaan annoksen viimeistelystä kauniisti kastikkeella, Keränen kertoo.

Vaikka tarjoiltava annos olisikin kauniisti lautaselle aseteltu ja pihvi juuri täydellisen kypsä, voi ruokailukokemus mennä vielä pieleen.

– Kansainvälisen tutkimuksen mukaan yli 33 prosenttia ruoan nauttimisen kokemuksesta lentokoneessa ei liity mitenkään itse ruokaan, vaan siihen, miten henkilökunta toimii ja kohtaa asiakkaan. Palvelullakin voi siis pilata tai pelastaa hyvän pihvin.

Katso videolta, kuinka lämpimät ruoat valmistetaan lentokoneeseen:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Michelin-tähtikokki avaa uuden ravintolan Helsinkiin – lounaan hinta mietityttää: "11,3 eurolla on lähes mahdotonta tänä päivänä tehdä hyvää ruokaa"Kokit paljastavat, mitä pasta-annoksia ei todellakaan kannata tilata ravintolassa: "Tehdään usein ennakkoon ja lämmitetään uudelleen"Tästä tiedät, että sinulle tarjotaan ravintolassa taatusti valmisruokaaTästä tiedät, että sinulle tarjotaan ravintolassa valmisruokaa Huippukokki väittää: Näitä ruokia ei koskaan kannata tilata ravintolassa"Painukaa h****ttiin ja syökää tavallista ruokaa" – 5 painajaismaista asiakasta ravintoloista
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

  • 13.12.17:32
    Leipä

    Vappu Pimiän saaristolaisleipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"

  • 13.12.13:55
    Joulu

    Tähtiankkurit joutuivat tukalaan paikkaan oudossa kisassa – näin siinä kävi

  • 13.12.08:33
    Jouluruoka

    Jouluruoat, jotka kannattaa tehdä jo nyt!