Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tämän pizzatäytteen suosio räjähti: Myynti kasvanut hetkessä 400 prosenttia – kurkkaa kiinnostavat pizzatilastot

pizza
Pizzaa valmistetaan kotikeittiöissä yhä enemmän laadukkaista raaka-aineista.Shutterstock
Julkaistu 03.05.2022 16:56

Emmi Niiniaho

Pizzabuumi vain kiihtyy, mutta parhaista täytteistä suomalaiset ovat edelleen eri mieltä. Esimerkiksi ananas jakaa pizzanpaistajien mielipiteet vahvasti alueittain. Nduja-salamista on sen sijaan tullut suomalaisten uusi suosikki.

Suomalaisten innostuksesta pizzojen valmistamiseen omassa kotikeittiössä on supistu jo muutaman vuoden ajan.

Koronapandemian aikana suomalaisten kiinnostus ylipäätään leipomista kohtaan kasvoi ja samalla levisi myös ”pizzabuumi”. MTV Uutisten Makuja.fi-ruokasivuilla kirjoitettiin viime vuoden lopulla, miten sekä K- että S-ruokakaupoissa buumi on havaittu muun muassa pizzajauhojen menekin kovana kasvuna.

K-ryhmä kertoo myös tuoreessa tiedotteessaan, että innostus ei ole missään nimessä laantumassa, vaan tällä hetkellä myydyimmät pizzajauhot ovat juurikin aitoja, italialaisia "00-jauhoja". Keskon omien brändien myyntijohtaja Tuuli Luoma kertoo tiedotteessa, että vaikka pizzaa tehdään itse ympäri Suomen, edelläkävijä- ja samalla suurkuluttajaryhmä keskittyy kaupunkeihin.

K-ryhmän myyntidata paljastaa, että suosikkitäytteissä löytyy kuitenkin alueellisia eroja.

Lue myös: Aprillipilalta vaikuttanut pakastepizza tulikin myyntiin ihan oikeasti: "En osaa päättää, onko tämä nerokasta vai rikos ihmiskuntaa vastaan"

Kuuluuko ananas pizzaan?

K-ryhmä analysoi myyntidataansa viimeisen 12 kuukauden ajalta ja tarkasteli sellaisia ostoskoreja, joissa oltiin ostettu kerralla pizzanvalmistukseen soveltuvia jauhoja, tomaattikastiketta ja juustoa.

Datan mukaan esimerkiksi ananasta valitaan pizzaan erityisesti Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla. Satakunnassa ja Etelä-Savossa pizzan paistajat sen sijaan suosivat vähiten ananasta.

Monilla alueilla suosikiksi nousee myös tulinen salamilevite, nduja.

  • Ahvenanmaa: emmentaljuustoraaste, luonnonkala
  • Etelä-Karjala: emmentaljuustoraaste, nduja
  • Etelä-Pohjanmaa: pizzajuusto, tonnikala
  • Etelä-Savo: emmentaljuustoraaste, sinihomejuusto, ei ananasta
  • Kainuu: pizzajuusto, pepperoni ja salami, tonnikala
  • Kanta-Häme: pizzajuusto, jauheliha, nduja
  • Keski-Pohjanmaa: mozzarella, kinkku, ananas
  • Keski-Suomi: mozzarella, kinkku, nduja
  • Kymenlaakso: emmentaljuustoraaste, jauheliha, pepperoni ja salami
  • Lappi: emmentaljuustoraaste, herkkusieni, jauheliha, tonnikala
  • Päijät-Häme: mozzarella, kinkku, ananas
  • Pirkanmaa: mozzarella, luonnonkala, nduja
  • Pohjanmaa: mozzarella, herkkusieni, kinkku, ananas, tonnikala
  • Pohjois-Karjala: emmentaljuustoraaste, luonnonkala, sinihomejuusto
  • Pohjois-Pohjanmaa: pizzajuusto, jauheliha, tonnikala
  • Pohjois-Savo: pizzajuusto, luonnonkala, sinihomejuusto
  • Satakunta: mozzarella, jauheliha, nduja, sinihomejuusto, ei ananasta
  • Uusimaa: mozzarella, kinkku, nduja, ananas
  • Varsinais-Suomi: mozzarella, kinkku, nduja, ananas

Katso myös: Näin tuunaat voileipägrilliin laitettavan pakastepizzan ndujalla. Juttu jatkuu videon alla.

0:50img

Oletko kokeillut ndujaa pizzassa?

Tulisen salamin eli ndujan suosio räjähti

Myyntipäällikkö Nina Paavilainen SOK Marketkaupan ketjuohjauksesta kertoo MTV Uutisille, että myös S-ryhmässä pizzajauhojen myynti on kasvanut pandemia-aikana merkittävästi.

Parhaimmillaan volyymikasvua on ollut jopa 60 prosenttia (vuosi 2020 verrattuna vuoteen 2019), mutta alkuvuoden 2022 aikana myynninkehitys on Paavilaisen mukaan hieman tasaantunut.

Pizzajauhojen myynti on kasvanut S-ryhmän myymälöissä voimakkaimmin kolmella alueella viimeisen vuoden aikana:

  1. Ahvenanmaa
  2. Pohjanmaa
  3. Varsinais-Suomi

Lue myös: Fiskarsin oransseista klassikkosaksista on olemassa versio, jota ei Suomesta saa – saako pizzaa leikata saksilla?

shutterstock_739416652

Nduja on levittyvää, tulista salamia. Sitä voi nauttia pizzan täytteenä, pastoissa tai vaikka leivän päällä.

Paavilainen kertoo, että tulista salamilevitettä, ndujaa on ollut myynnissä noin vuoden ajan pizzabuumin kuumennuttua. Viimeisen puolen vuoden aikana nduja-tuotteiden myynti on kehittynyt jopa yli 400 prosenttia.

– Tuote on kovassa nosteessa erityisesti napolilaistyyppisten pizzojen suosion myötä, mutta sitä käytetään myös monessa muussa, kuten pastoissa, Paavilainen kertoo.

Ndujan myynti on kasvanut voimakkaimmin viimeisen vuoden aikana Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Ndujaa saa säilykkeenä hyvinvarusteltujen ruokakauppojen hyllyistä ja jotkut kaupat myyvät sitä myös palvelutiskeiltään.

Katso myös: Katin saksivinkit keittiöön: Oletko hoksannut käyttää keittiösaksia näin?

0:42img

Lue myös: Tässä on ylivoimaisesti paras tapa lämmittää pizza

Lue myös: Juustoinen pakastepizza sai kuopiolaisen perheenäidin täysin hämilleen vuonna 1997 – nyt sama tuote on järjetön myyntihitti

Lähteet: K-ryhmä, S-ryhmä

Tuoreimmat aiheesta

Pizza