Tiesitkö, että perunat voi hyödyntää näin? Älä kämmää kalliisti ruoan kanssa: "500 euroa taivaan tuuliin"
Syyskuussa vietetään jälleen perinteistä hävikkiviikkoa. Koostimme yhteen vinkkejä, joiden avulla sinäkin voit vähentää merkittävästi pois heitettävän ruoan määrää ja säästät selvää rahaa.
Videolla: Ravintoloitsija Sikke Sumari paljasti viime syksynä oman perunavinkkinsä Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Suomalaisilta päätyy roskiin vuosittain karmea määrä ruokaa, vaikka tämä olisi helposti estettävissä. Kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Henkilöä kohden heitämme ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa.
Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruoan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. 13.–19.9.2021 vietetään jälleen hävikkiviikkoa, jolla halutaan nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.
"Vuodessa taivaan tuuliin nelihenkiseltä perheeltä lentää tämän takia 500 euroa"
Kuluttaja-lehden ylläpitämän Hävikkiviikko.fi -sivuston mukaan talouden tyyppi vaikuttaa ruokahävikin muodostumiseen. Yksin asuva nainen heittää selkeästi eniten ruokaa pois, mutta myös lapsiperheet tuottavat paljon hävikkiä. Niissä kotitalouksissa, joissa eniten ostetaan ja käytetään rahaa ruokaan, syntyy myös ruokahävikkiä kaikkein eniten. Nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin useamman sadan euron edestä vuosittain.
– Vuodessa taivaan tuuliin nelihenkiseltä perheeltä lentää tämän takia 500 euroa. Summalla söisi ruhtinaallisesti tai voisi viettää vaikkapa kylpyläviikonlopun. Hävikin vähentäminen ei ole salatiedettä. Esimerkiksi jäteastiaan usein päätyvät perunoiden ja juuresten kuoret voisi mainiosti käyttää; tai jättää perunat, lantut ja omenat kokonaan kuorimatta, vinkkaa, Fredmanin keittiömestari Ville Parkkinen kertoo tiedotteessa.
Suunnitelmallisuus on avainsana ruokahävikin vähentämisessä. Suurin syy ruoan poisheittämiseen on ruoan pilaantuminen. Ruokaa heitetään myös pois varmuuden vuoksi, vaikka se vaikuttaisikin syömäkelpoiselta – moni luottaa liikaa parasta ennen -päiväyksiin.
Miten ruokahävikkiä sitten voisi vähentää ja samalla säätää selvää rahaa? Nappaa alta vinkit!
Vähennä ruokahävikkiä ja säästä rahaa – näin se onnistuu
Näin vähennät ruokahävikkiä ja samalla säästät rahaa.
Muista suunnitelmallisuus – testaa näppärä kännykkävinkki!
Pohditko usein ruokakaupassa ollessasi, löytyykö jääkaapistasi jotain tiettyä tuotetta? Jääkaapin sisältöä voi olla mahdotonta muistaa ulkoa, joten kannattaa ottaa avuksi oma kännykkä. Nappaa valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen ruokakauppaan lähtöä. Näin näet kaupassa mitä tuotteita jääkaapissasi jo on, ja vältyt turhilta ostoksilta.
Ennen ruokakauppaan lähtemistä oleellista on myös tehdä kauppalista ja suunnitella viikon ruoat mahdollisimman tarkasti etukäteen.
Kurkkaa kaupassa hävikkihylly ja punalapputuotteet
Pelasta ruoka hävikiltä myös ruokakaupassa, jos voit! Kurkkaa hävikkihyllyyn, löytyisikö sieltä kauppalistasi raaka-aineita tai voisitko korvata jonkun listasi raaka-aineen punalaputetulla tuotteella. Turhia heräteostoksia ei kannata tehdä hävikkihyllylläkään
Nahistuneet ja tummuneet raaka-aineet eivät välttämättä ole käyttökelvottomia
Pakkaa tummuneet banaanit ja muut nahistuneet hedelmät ja kasvikset pakastepusseihin, pakasta ja käytä vaikkapa välipalasmoothien raaka-aineena. Pakasta myös yrtit ennen niiden nahistumista.Hieman nahistuneet vihannekset voi hyödyntää vielä vallan hyvin sosekeittoihin tai vaikka pyttipannuun.
Muista hyödyntää koko kasvis kuorineen päivineen
Kaikkia vihanneksia ja hedelmiä ei todellakaan tarvitse kuoria. Suurin osa ravintoaineista on kuoren alla eli hyödynnä perunat, omenat ja juurekset kuorineen päivineen.
Muista, että kukkakaalista, parsakaalista ja keräkaalista voi hyödyntää myös kannan ja lehdet. Uunijuureksissa ja uuniperunoissa kuoret ovat olennainen osa onnistunutta lopputulosta. Säästät aikaa ja vähennät biojätteen määrää.
Jos kuorit perunat, voit valmistaa perunankuorista vaikka sipsejä!
Älä jätä turhia purkin- ja pussinpohjia lojumaan kaappiin
Aina ruokaohjeissa ei ole mietitty raaka-aineden käyttöä hävikin kannalta. Tuunaa ruokaohjetta niin, että saat käytettyä koko pakkauksen. Jos kaikki ei mene kerralla parempiin suihin, pakasta loput odottamaan uutta herkkuhetkeä.
Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä
Pilaantuneen ruoan tunnistaa parhaiten omilla aisteillaan. Ei siis kannata luottaa sokeasti parasta ennen -päiväyksiin. Luota siis omiin aisteihisi ja tutki tuotetta. Esimerkiksi maito ei pilaannu parasta ennen -päivänä, kun huolehditaan kylmäketjusta. Tämän vuoksi muun muassa Lidl on lisännyt maitotölkkeihin osuvan merkinnän.
Lähteet: Hävikkiviikko.fi, Fredman, Luonnonvarakeskus
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa