"Tappaa makuaistin ja vaikuttaa käytökseen" – näin pääset irti sokerikoukusta

karkit
Makuaisti tottuu sokeriin. Sokerilakossa olevan mielestä sokeroidut herkut saattavat maistua aivan liian makeilta. Shutterstock

Ruotsalainen tiedetoimittaja ja biokemian tohtori Ann Fernholm uskoo, että sokeri on syynä moniin nykyaikana yleisiin sairauksiin. Hän kehottaa kokeilemaan, mitä tapahtuu, kun sokerin jättää pois ruokavaliosta.

Voiko sokeri oikeasti koukuttaa? Jotkut väittävät kivenkovaan olevansa sokerikoukussa, toisten mielestä sokeriaddiktiota ei ole olemassa. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on todennut, ettei sokeri aiheuta varsinaista addiktiota.

– Addiktio on terminä aika vapaassa käytössä. Sitä käytetään kuvaamaan sitä, että pitää jostain asiasta todella paljon. Sokerista pitäminen ei ole addiktio siinä mielessä, että sitä voitaisiin verrata vaikka huumeriippuvuuteen. Sellainen vertailu ei ole järkevää, hän totesi viime vuonna Kuluttajaliiton sokeriseminaarissa.

Ruotsalainen kirjailija ja tiedetoimittaja Ann Fernholm sanoo, että aiheesta löytyy erilaisia näkemyksiä. 

– En tiedä, addiktoiko sokeri oikeasti, mutta ainakin se aiheuttaa addiktionomaista käyttäytymistä, hän sanoo.

– Jos keskellä yötä on lähdettävä ostamaan jäätelöä pikaruokapaikasta, niin kyllä sokeri vaikuttaa käytökseen, ja silloin ihminen tarvitsee oikeasti apua. Sokeri vaikuttaa aivoihin. En tiedä, voiko sitä sanoa addiktioksi, mutta ainakin sokeria on todella vaikea vastustaa. Pystytkö muka ottamaan karkkikulhosta vain yhden karkin ja jättämään syömisen siihen?

"Ensimmäinen kuukausi on kamala"

Jos koet olevasi sokerikoukussa, kehottaa Fernholm jättämään sokerin kokonaan pois ruokavaliosta.

– Valmistaudu siihen, että ensimmäinen kuukausi tulee olemaan kamala ja tulet vihaamaan sitä. Muista myös kehitellä valmiit vastaukset ihmisille, jotka tulevat tarjoamaan sinulle karkkia ja pullaa. He yrittävät saada sinut syömään edes yhden keksin, koska ”eihän yksi mitään haittaa”. Tähän on hyvä varautua. On myös hyvä muistaa, ettei sokeria pidä syödä muita miellyttääkseen.

Sokeristen herkkujen tilalle on hyvä varata muita välipaloja.

– Kun mieliteko iskee, syö esimerkiksi pähkinöitä. Yritä löytää ruokia, joista oikeasti pidät, äläkä laske kaloreita. Kaloreita ei pidä laskea samaan aikaan, kun jättää sokerin pois.

Fernholm sanoo, että kuukauden sokerilakon jälkeen olo alkaa helpottaa.

– Kun välttelet sokeria jonkin aikaa, alat maistaa muut maut paremmin, ja ruoka alkaa maistua paremmalta. Liika sokerinsaanti todella tappaa makuaistin.

– Kun itse maistoin mangoa sen jälkeen, kun olin alkanut välttää sokeria, se maistui aivan erilaiselta kuin aiemmin. Löysin mausta aivan uusia tasoja. Kun sitten maistoin suklaajäätelöpuikkoa, se puolestaan maistui aivan kamalalta, vaikka aiemmin pidin siitä. Se oli vain niin järkyttävän makeaa. Sokeri muuttaa makuaistia.

– Suosittelen kokeilemaan sokerin jättämistä. Katso, mitä tapahtuu ja miten elimistösi reagoi. Se on todella mielenkiintoinen koe!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.