Laihtuminen on näin yksinkertaista? Yksi pieni muutos ruokavaliossa "polttaa rasvaa yli 12 kiloa vuodessa"
Jos haluat todella karistaa kiloja, jätä ruokavaliostasi pois ylimääräinen sokeri, väittävät asiantuntijat.
Ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún on sanonut sokerista luopumisen olevan pitkällä tähtäimellä ainoa keino pitää paino hallinnassa.
– On hassua, että ihmiset noudattavat hulluja dieettejä ja ruokatrendejä, vaikka ne eivät ole välttämättömiä. Jos haluat laihtua, luovu sokerista, Paulún väittää.
Suomalaiset saavat ruokavaliostaan tuplasti enemmän sokeria suosituksiin nähden. Ruokavalioissa onkin Paulúnin mukaan kiinnitetty aivan liikaa huomiota rasvan ja suolan saantiin, vaikka sokeri on pahempi terveysriski. Laihtumisen matematiikka onkin ravintofysiologin mielestä yksinkertainen: luovu sokerista, niin laihdut.
– Jos luovut sokerista, syöt yksinkertaisesti kymmenen prosenttia vähemmän. Tämä tekee 12,5 kiloa vuodessa luopumalla pelkästään sokerista, Paulún laskeskelee.
– Kuinka helppoa, voit syödä mitä haluat, eikä sinun tarvitse lisätä liikuntaa. Kaikki on kiinni sokerista.
"Vältä rasvattomia tuotteita kuin ruttoa"
Samoilla linjoilla sokerin haitoista on ollut myös yksi Iso-Britannian arvostetuimmista sydänlääkäreistä, tohtori Aseem Malhotra. Malhotran mukaan erityisesti jalostetut hiilihydraatit saavat kehon tuottamaan liikaa insuliinia, joka lisää rasvan muodostumista kehossa. Sydänlääkäri neuvoo jopa suosimaan täysrasvaisia ruokia kevyttuotteiden sijaan. Rasvattomia tuotteita tulisi välttää kuin ruttoa.
Malhotran mukaan esimerkiksi kakkostyypin diabetesta tulisi oikeasti kutsua nimellä hiilihydraatti-intoleranssi, jotta ihmiset tajuaisivat oikeasti sokerin vaarat.
– Vuosikymmenten uskomukset rasvan haitallisuudesta ovat täyttä puppua, Malhotra on todennut.
Sokerista on vaikea päästä eroon
Suomalainen laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainenotti kantaa sokerikeskusteluun kesäkuussa Hyvää elämää -ohjelmassa MTV3-kanavalla. Laatikaisen mukaan tottumus on tärkeä tekijä ”sokerikoukussa”.
– Sokerin tai minkä tahansa makean syönti – se voi olla myös keinomakeuttaja – lisää sen haluttavuutta ja muodostaa psykologisen koukun. Mutta usein näissä makeissa, joihin ollaan koukussa, on myös suklaata tai rasvaa. On siis leivottu ihanteellinen kombinaatio, jossa makuhermojamme hivelee muukin kuin sokeri, mutta se (syy) kohdistetaan sokeriin, Laatikainen selitti Hyvää Elämää -ohjelmassa.
Laatikaisen mukaan aivot tarvitsevat sokeria jonkin verran, mutta toisaalta elimistö pystyy tulemaan toimeen ilman minkäänlaista tärkkelystä esimerkiksi paastossa tai vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa.
– Biokemiallista yhteyttä (sokerin ja riippuvuuden välillä) on vaikea osoittaa. Mutta onko sillä sitten väliä, onko se riippuvuus biokemiallinen vai psykologinen – moni minunkin asiakkaista kokee, että sokerista on vaikea päästä eroon.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Piparijäätelö
-
Anun lohipiirakka
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti