Suomalaiset olisivat valmiita tuomaan perinteiseen joulupöytään kotimaista kalaa ja bataattiruokia. Joulupöydän perinteet pitävät kuitenkin edelleen vahvasti pintansa, selviää Suomalaisen Työn Liiton teettämästä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimuksesta.
Taloustutkimuksen tekemässä Sinivalkoinen jalanjälki -tutkimuksessa reilulta tuhannelta suomalaiselta kysyttiin perinteisen joulupöydän tärkeimpiä ruokalajeja ja mikä uusi ruokalaji sopisi jouluun.
– Perinteinen suomalainen joulupöytä on varsin runsas, eivätkä suomalaiset halua sitä suuresti uudistaa. Klassikkojen rinnalla suomalaiset olisivat valmiita kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi uusia kalaruokia ja bataattilaatikkoa. Jouluvalmisteluissa suomalaiset ruuat ovat vahvasti pääroolissa. Ostamalla joulupöytään ja lahjaksi kotimaisia herkkuja on mahdollisuus tukea suoraan suomalaista työtä, Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala kertoo.
Uusina jouluruokina suomalaiset toisivat perinteiseen joulupyötään kotimaisesta kalasta ja bataatista valmistetut ruokalajit. Myös marjajälkiruuat ja punajuuriruuat voisivat suomalaisten mielestä sopia joulupöytään. Vastaajista 15 prosenttia haluaa pitää perinteisen joulupöydän täysin muuttumattomana.
– Bataatin suosio näkyy myös Suomalainenjoulu.fi-sivustollamme. Bataattilaatikko oli viime joulun haetuin resepti heti joulukinkun jälkeen, ja myös tänä vuonna on bataattilaatikon ohjeita haettu joulusivustoltamme paljon, Jokke Eljala kertoo.
Kinkku on joulupöydän kunkku
Joulupöydän tärkein herkku on perinteisesti kinkku. Erityisesti miehet nostavat kinkun tärkeimmäksi. Naisista noin puolet pitää kinkkua joulupöydän tärkeimpänä ruokalajina. Graavikalat ja laatikot ovat suomalaisten mielestä kinkun jälkeen joulupöydän tärkeimmät ruokalajit.
– Suurin osa suomalaisista syö jouluna kinkkua. Perinteinen kinkku painaa yli 10 kiloa, mutta kinkkujen koko on pienentynyt vuosien varrella. Yksi syy on, ettei iso kinkku mahdu uuneihin, kertoo Ruokakeskon liha- ja kalaostopäällikkö Johanna Holopainen.
Tänä vuonna suomalaista luomukinkkua on saatavilla aiempaa paremmin. Pro Luomu arvioi, että joulumarkkinoille tulee suomalaisia luomukinkkuja yhteensä noin 120 000 kiloa.
– Kalapöydässä entistä suositumpia ovat majoneesi- ja smetanapohjaiset rapu- ja kalasalaatit sekä erilaiset mädit. Odotamme tänä vuonna hyvää myyntiä myös lipeäkalalle. Se on perinteinen tuote, joka on helppo ja nopea valmistaa, Holopainen sanoo.
LUE MYÖS: 5 faktaa joulukinkusta – tiesitkö näitä?
Joulunajan makeat herkut
Joulumakeisten kasvua viimeisimpinä sesonkeina ovat tuoneet erityisesti arvokkaammat konvehdit ja tumma suklaa.
– Joulumakeisia ostetaan perinteitä kunnioittaen ja vuodesta toiseen tutut suosikit päätyvät pukinkonttiin. Makutottumukset ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja valikoima on laaja. Suomalaisuus ja tutut brändit ovat korostuneet viime vuosina entisestään. Suomalaiset haluavat ostaa tuttuja ja turvallisiksi tunnistamiaan tuotteita, joiden laatuun luottavat, Ruokakeskon makeisista vastaava ostopäällikkö Timo Kirjavainen kertoo.
Mikä on joulupöydän tärkein ruokalaji?
• Kinkku 57 %
• Graavikalat 11 %
• Lanttulaatikko 6 %
• Perunalaatikko 6 %
• Porkkanalaatikko 4 %
Minkä uuden ruokalajin toisit perinteiseen suomalaiseen joulupöytään?
• Kotimaista kalaa 17 %
• Bataattilaatikko ja -muussi 14 %
• Marjajälkiruoat 12 %
• Punajuuriruoka 8 %
• Kalkkuna 7 %
• Hirvipaisti 7 %
• Porokäristys 7 %
• Vihreä salaatti 6 %
• Äyriäiset tai ravut 4 %
• Sushi 1 %
• Pizza 1 %
• Suomalainen perinteinen joulupöytä pitää pysyä muuttumattomana 15 %
Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen.
4:42
Lähde: Suomalaisen Työn Liitto
MTV LIFESTYLE