Mitä eroa on jääsalaatilla, lehtisalaatilla ja friseesalaatilla?
Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten suositut salaattilajikkeet eroavat toisistaan?
Syyskuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista salaattiviikkoa, kertoo Kauppapuutarhaliitto.
Suomalaiskaupoista löytyy runsaasti erilaisia salaattilajikkeita, jotka sopivat ruokavaliota monipuolistamaan ja keventämään. Erilaisia salaatteja on tarjolla niin ruukuissa, pusseissa kuin valmiina sekoituksinakin.
Kauppapuutarhaliitto esittelee tiedotteessaan suosituimpia salaatteja.
Jääsalaatti on ehdoton suosikki
Jääsalaatti on liiton mukaan salaattien ylivoimainen ykkönen ja niitä viljellään Suomessa selkeästi eniten. Tämä salaatti on suosittu erityisesti kestävyytensä ja rapsakkuutensa vuoksi, ja se säilyy jääkaapissa pitkään.
Tiesitkö, että jääsalaatti kesätä myös lämmittämisen? Sitä voi käyttää esimerkiksi erilaisissa wokeissa. Jääsalaatti maistuu miedolta, mehukkaalta ja hieman makeahkolta. Jääsalaattia myydään myös punaisena versiona.
Makea friseesalaatti saa nimensä Ranskasta
Jos kaipaat hieman jääsalaattia pehmeämpää salaattia, kannattaa valita friseesalaatti. Kauppapuutarhaliitto suosittelee friseesalaattia pohjaksi erilaisille salaateille tai käytettäväksi esimerkiksi leivän päälle.
Friseesalaattia myydään myös nimellä makea frisee, ja nimi kertookin salaattilajikkeen makeudesta. Vihreäkeiju-tuotemerkin sivuilla kerrotaan myös salaatin nimen alkuperä:
– Frisee viittaa salaatin ulkonäköön, se on ranskaa ja tarkoittaa kiharaa tai röyhelöistä.
Monikäyttöinen lehtisalaatti
Lehtisalaatti houkuttelee kauniin muotonsa vuoksi: se muodostaa lehdistään ruusukkeen. Tammenlehtisalaatti on puolestaan lehtisalaatin muunnos, jonka lehdet ovat liuskoittuneet tammenlehtiä muistuttavalla tavalla.
Lehtisalaattia voi löytää puna- ja vihreälehtisenä, mutta vihreänkin lajikkeen lehdissä on häivähdys ruskehtavanpunaista.
Maultaan lehtisalaatti on täyteläinen, mutta ei kitkerä. Salaatti sopii mainiosti esimerkiksi koristeluun ja tuoresalaatteihin.
Katso myös video: Pizzatäytteet muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikka
Lähteet: Kauppapuutarhaliitto, Vihreäkeiju
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"