Tätä kalaa kannattaa nyt ostaa – edullinen kilohinta ja helppo käsitellä!

Muikun perkaaminen: Näin helppoa se on! 2:21 Muikun perkaaminen: Näin helppoa se on!
KATSO VIDEO: Muikku on herkullinen kala, joka on helppo perata. Katso videolta helpot ohjeet muikun perkaamiseen.

Nyt on hyvä hetki hyödyntää ruoanlaitossa kotimaisia muikkuja, vinkkaa Pro Kala ry. 

Juuri nyt on käynnissä muikun syyssesonki, joka kestää aina lokakuun puoliväliin saakka. Tämä pieni hopeakylkinen kala kuuluu lohikaloihin ja elelee sisävesissä. Merialueella esiintyvää muikkua kutsutaan maivaksi. 

Pro Kala ry suosittelee testaamaan muikkua monella tapaa: sitä voi paistaa voissa, grillata, yhdistää pastan kanssa vuokaan tai leipoa mukaan kukkosiin. 

– Muikku on maultaan mieto, vaalea kala. Sitä voi ostaa kaupasta kokonaisena, perattuna, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Lisäksi tarjolla on monenlaisia muikkusäilykkeitä. Myös perinteinen kalakukko valmistetaan muikusta.

Helppo kala käsitellä, edullinen kilohinta

Muikkua ei tarvitse suomustaa eikä sen ruotoja tarvitse poistaa. Tavallisesti muikuista poistetaan sisäelimet, rintaevät ja pää. Neulamuikkuja ei perata lainkaan.

Kalayhdistyksen mukaan muikku on myös terveellinen valinta. 

– Se sisältää tutkitusti erittäin paljon hyviä rasvahappoja eli omega-3-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydän- ja verisuoniterveydelle. Muikussa on myös monia tarpeellisia vitamiineja.

Perkaamattoman muikun kilohinta on yleensä reippaasti alle 10 euroa, joten tätä herkkukalaa saa ostettua verrattain edullisesti. 

Paistetut muikut

4 annosta

500 g perattuja muikkuja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
ripaus pippuria

Paistamiseen: voita ja öljyä

Perkaa muikut ja huuhtele ne kylmällä vedellä tai osta valmiiksi perattuja muikkuja. Levitä ruisjauhot lautaselle, ruisjauhot suolalla ja pippurilla. Kääntele muikut jauhoseoksessa ja paista ne pannulla voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat ruskeita molemmin puolin. Tarjoa heti.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat