Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tätä satokauden kasvista kannattaa hyödyntää – huikeat terveysvaikutukset!

punajuuri
Suomalaiset syövät punajuurta keskimäärin alle kilon vuodessa. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 22.11.2017 17:32

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Punajuuren kaunis väri piristää mieltä ja sen sisältämät ravintoaineet hellivät kehoa.

Jo punajuuren ulkonäön takaa löytyy lupaava ominaisuus. Violetti kasvis saa nimittäin värinsä antosyaanista, vesiliukoisesta flavonoidista, jolla arvellaan olevan esimerkiksi syöpää ennaltaehkäisevä vaikutus. Punaisen väriaineen uskotaan lisäksi kohentavan mielialaa, kuten myös punajuuren sisältämän tryptofaanin.

Terveysvaikutukset menevät kuitenkin pintaa syvemmälle. Punajuuri on hyvä betaiini-antioksidantin lähde. Betaiinin arvellaan vähentävän elimistön matala-asteista tulehdusta, puhdistavan maksaa, alentavan verenpainetta ja edistävän sydämen terveyttä. Punajuuri on hyväksi sydämelle myös runsaasti sisältämiensä kaliumin, magnesiumin ja raudan vuoksi.

Kuitu- ja folaattipitoinen punajuuri on oiva ruoansulatuksen tehostaja ja kehon puhdistaja. Monipuolisen vitamiini- ja kivennäisainekattauksensa ansiosta punajuuri on myös tehokas apu anemiaa ja ikääntymistä vastaan. Violetin juureksen sisältämä sinkki puolestaan pitää ihon, hiukset ja kynnet kauniina.

Punajuurella on todettu lisäksi olevan erityisen suotuisia vaikutuksia urheilijoille. Punajuuren sisältämä nitraatti lisää veren virtausta lihaksiin ja aivoihin. Tämä parantaa kestävyysurheilijan kestävyyttä ja nopeutta.

Nitraattia ei tulisi kuitenkaan saada ravinnostaan liikaa, eikä nitraattia runsaasti keränneitä kasviksia tulisi syöttää alle yksivuotiaille. Nitraatit nimittäin muuttuvat elimistössä veren hapenottokykyä heikentäviksi nitriiteiksi. Tämän vuoksi punajuurta ei tulisi syödä raakana, vaan kunnolla kypsennettynä.

Kokeile punajuurta raasteen sijaan vaikka paahdettuna, keitettynä tai leivonnassa.

Lähde: Healthy Life Box, Fineli, Evira

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.