Satsuma on vähäkalorinen ravintoainepommi, joka kulkee kätevästi menossa mukana.
Kellertävät ja litteät satsumat ovat marraskuussa parhaimmillaan. Edullinen ja mehukas hedelmä on terveellinen, helppo ja herkullinen välipalavaihtoehto loppusyksyyn. Mirror listasi viisi syytä satsata satsumaan.
C-vitamiini lisää vastuskykyä
Aikuinen ihminen saa kahdesta keskikokoisesta satsumasta yli puolet päivittäisestä C-vitamiinin tarpeestaan. Lapselle yksi satsuma voi iästä riippuen riittää kattamaan miltei koko päivän C-vitamiinisuosituksen.
C-vitamiini edistää ihmisen kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista, minkä lisäksi se suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. Myös flunssakautta ja kaamosuupumusta välttelevän kannattaa nauttia vastuskykyä lisäävää ja väsymystä ehkäisevää, C-vitamiinipitoista ruokaa.
Kuidut hellivät vatsaa
Satsuman sisältämät vesiliukoiset kuidut pitävät nälkää loitolla vähäisellä kalorimäärällä, edistävät suoliston terveyttä, pitävät verensokerin tasaisena sekä auttavat laskemaan kolesterolia.
Keskikokoisesta satsumasta löytyy 1,5 grammaa kuitua, mikä on 4–6 prosenttia aikuisen päivittäisestä saantisuosituksesta.
Folaatti ja kalium suojaavat sydäntä ja verisuonia
Satsumat sisältävät folaattia, jonka riittävä saanti voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Folaatin puute taas aiheuttaa megaloblastista anemiaa. Lisäksi folaatin vähäisellä saannilla on joissain väestötutkimuksissa osoitettu yhteys suurentuneeseen riskiin sairastua paksusuoli-, keuhko- ja kohdunkaulasyöpään.
Satsumat sisältävät folaatin lisäksi runsaasti kaliumia. Tällä kivennäisaineella on merkitystä verenpaineen säätelyn ja lihasten toiminnan kannalta.
Kalsium vahvistaa luustoa
Satsumissa on myös kalsiumia, joka on luuston keskeinen rakennusaine. Sen riittävä riittävä saanti onkin luiden ja hampaiden terveyden kannalta tärkeää.
Päivittäisen saantisuosituksen täyttääkseen satsumoita pitää kuitenkin popsia 58 kappaletta, joten satsumia kannattaa pitää muiden kalsiumin lähteiden rinnalla.
Helppo kuljettaa ja syödä
Satsumaa on kätevä kuljettaa mukana päivässä välipalavarana. Ohutkuorinen satsuma on helppo kuoria, eikä mehukkaasta hedelmästä löydy siemeniä toisin kuin esimerkiksi mandariineista.
Lähde: Mirror, Fineli, Duodemic Terveyskirjasto, Satokausikalenteri
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.