Uunilohi on yksi suomalaisten suosituimmista arkiruoista, mutta miten siitä saa valmistettua mahdollisimman mehevää ja hyvää? Näin teet täydellistä uunilohta.
Hiljaa hyvä tulee -sääntö pätee myös mehevän uunilohen valmistamiseen. Täydellisen mehevä lohi paistuu uunissa alhaisessa lämpötilassa ja maltilla. Jos paistat lohen liian lämpimässä, tulee kalasta helposti kuivaa,
Täydellinen uunilohi paistuu matalassa lämpötilasta
Perinteinen, suomalaisille tuttu uunilohi kokonaisesta lohifileestä valmistuu noin 180-asteisessa uunissa. Kala on juuri sopiva kypsää usein noin puolen tunnin paistamisen jälkeen – tai silloin kun sen sisälämpötila on 56 astetta. Käytä apunasi lihalämpömittaria. Voit jättää lohen tätäkin raaemmaksi, jos pidät punertavasta lohesta.
Jos lohesta haluaa mahdollisimman mehukasta, kannattaa se paistaa vieläkin alhaisemmassa lämpötilassa – ilman suolaa. Kaikkein mehukkain uunilohi kypsyy uunissa 100 asteessa noin tunnin ajan.
Tarkkana lohipalojen kanssa
Jos paistat kokonaisen fileen sijaan lohenpaloja, kannattaa uuni säätää entistä alhaisemmalle lämpötilalle.
Koska palat ovat kokonaista lohifilettä huomattavasti pienempiä, ei niitä kannata kuivumisen välttämiseksi paistaa yli 150 asteessa. Mehukkaan lopputuloksen lohenpaloista saa paistamalla niitä uunin keskitasolla noin 15–20 minuutin ajan juuri 150 asteessa.