Uunilohi on yksi klassisimmista kotiruoista, joka valmistuu helposti arkena, mutta maistuu myös illallispöydässä. Poimi vinkit siihen, kuinka onnistut takuuvarmasti uunilohen valmistamisessa.
Nyrkkisääntönä voidaan lohen paistamisessa pitää sitä, että jos malttaa odottaa hieman kauemmin ja paistaa lohta alhaisemmassa lämpötilassa hieman kauemmin, niin lopputulos on erityisen mehukas.
Kokonainen lohifilee uunissa
Perinteinen uunilohi kokonaisesta lohifileestä valmistuu noin 180 asteessa. Kala on juuri sopiva kypsää usein noin puolen tunnin paistamisen jälkeen – tai silloin kun sen sisälämpötila on 56 astetta.
Jos lohesta haluaa mahdollisimman mehukasta, kannattaa se paistaa alhaisemmassa lämpötilassa – ilman suolaa. Kaikkein mehukkain lohi kypsyy uunissa 100 asteessa noin tunnin ajan.
Lohenpalat uunissa
Koska palat ovat kokonaista lohifilettä huomattavasti pienempiä, ei niitä kannata kuivumisen välttämiseksi paistaa yli 150 asteessa. Mehukkaan lopputuloksen lohenpaloista saa paistamalla niitä uunin keskitasolla 15–20 minuutin ajan juuri 150 asteessa.
Lähde: Allt om Mat