Kalatiskien tarjonta on nykyään suurta. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millaista kalaa ostaa.
Suomalaisten kalojen ohella myynnissä on eksoottisiakin kaloja toiselta puolelta maailmaa. Lähellä tuotetun kalan ostaminen on useimmiten ympäristön kannalta turvallinen vaihtoehto.
"Kannattaa suosia lähivesistä pyydettyjä kalalajeja"
WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska painottaa, että kuluttajien tulisi suosia suomalaista kalaa.
Nämä suomalaiset suositut kalat ovat saaneet WWF:n kalaoppaassa vihreän merkinnän:
Ahven
Hauki
Kirjolohi
Kuha
Muikku
Siika
Silakka
Taimen
– Ensimmäinen neuvomme suomalaisille on, että kannattaa suosia lähivesistä pyydettyjä kalalajeja. Erityisesti tuttuja kaloja kuten ahventa, muikkua, silakkaa, Ovaska luettelee.
Tällä hetkellä esimerkiksi silakkakannat ovat hyvällä tasolla. Voisimmekin Ovaskan mukaan syödä silakkaa paljon enemmän, kuin mitä tällä hetkellä syömme.
Myös monien Suomen rannikkolajien ja sisävesien lajien, kuten hauen kannat ovat tällä hetkellä vahvat ja vakaat. Nykyinen pyyntitilanne ei heikennä näiden kalakantojen tilaa.
Kotimaiset kalat ovat hyvä vaihtoehto tuontikalalle
Valtaosa Suomessa myytävästä kalasta on tuotu ulkomailta. Suurin yksittäinen tekijä on Ovaskan mukaan norjalainen kasvatettu merilohi. Toinen merkittävä tuontikala on kirjolohi, joista noin puolet on ruotsalaista.
Hinta vaikuttaa paljon ostopäätökseen, mutta Ovaskan mukaan kuluttaja ei ajattele aina kalan alkuperää tai pyyntitapaa.
– Kuluttajalle on kalatiskillä aika sama, onko kala pyydetty villinä vai onko se kasvatettu. Kala nähdään kuitenkin samana tuotteena tai elintarvikkeena. Ympäristövaikutukset ovat kuitenkin erilaisia villin ja kasvatetun kalan välillä. Usein kuitenkin päädytään ostamaan kasvatettua norjalaista lohta. Ovaska huomauttaa.
Myös kasvatetulle kalalle voidaan näyttää vihreää valoa
Vaikka lähivesistä pyydettyjen elinvoimaisten kalalajien kuluttaminen on usein ympäristön kannalta paras vaihtoehto, sopii Suomessa kasvatettu kalakin ostoskoriin.
– Suosimalla suomalaista voisimme vaikuttaa maailman kalakantoihin ja varmistua siitä, että syömme lähellä tuotettua tai lähellä kalastettua kalaa, Ovaska kertoo.