Ruokailuaikoihin tehdyt pienet muutokset voivat auttaa vähentämään kehon rasvavarastoja, väittää tuore pilottitutkimus.
Maistuisivatko aamupalalla herkulliset köyhät ritarit? Poimi resepti videolta.
Kymmenen viikkoa kestäneen tutkimuksen aikana Surrey’n yliopiston tohtori Johathan Johnston halusi selvittää, olisiko ruokailuaikoihin tehdyillä muutoksilla vaikutusta muun muassa kehonkoostumukseen. Tulokset olivat lupaavia.
Uudet ruokailuajat vähensivät napostelua
Tutkimuksessa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toisen ryhmän jäsenet söivät aamiaisen 90 minuuttia totuttua myöhemmin ja illallisen 90 minuuttia totuttua aikaisemmin. Toinen ryhmä noudatti normaaleja ruokailuaikoja.
LUE MYÖS: Kuusi aamupalaa, jotka polttavat rasvaa
Osallistujilta otettiin tutkintajakson aikana säännöllisesti verinäytteitä ja heitä haastateltiin tutkimusjakson päätyttyä. Tutkimusjakson päätteeksi tutkijat havaitsivat, että ruokailuaikoihin muutoksia tehneen ryhmän jäsenet olivat menettäneet yli kaksi kertaa enemmän rasvaa kuin normaalisti syöneen kontrolliryhmän jäsenet.
Rasvaprosentin muutokset tukivat kyselyvastauksia, joissa osallistujat kertoivat aamiaisen myöhäistämisen ja illallisen aikaistamisen vähentäneen ylimääräistä napostelua. Osallistujat huomasivat myös annoskokojensa pienentyneen luonnollisesti ruokavalion myötä.
Uusia ruokailuaikoja voi olla haastava noudattaa
Toisin kuin lukuisissa aiemmissa tutkimuksissa, tässä tutkimuksessa osallistujia ei pyydetty noudattamaan tiukkaa ruokavaliota, vaan osallistujat saivat syödä vapaammin.
Harva on tullut ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys ruokailuajoilla oikein onkaan.Shutterstock
– Vaikka tämä tutkimus on pieni, se on antanut meille arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon hyötyä ateria-aikoihin tehdyillä pienillä muutoksilla voi olla elimistölle. Rasvaprosentin pieneneminen pienentää lihavuuden ja siihen liittyvien sairauksien riskiä, Johnston kertoo.
Vaikka tulokset olivat lupaavia, yli puolet osallistujista koki uusien ruokailuaikojen noudattamisen mahdottomaksi perhe- ja työelämän näkökulmasta ajatellen. Kuitenkin 43 prosenttia osallistujista harkitsi kyseisen ruokavalion jatkamista, jos ruokailuajat olisivat joustavampia.
Lähde: Medicallxpress