Tutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet, miksi myöhäisillan napostelut johtavat painonnousuun. Heidän mukaansa keho ei silloin hyödynnä ruoasta saatua rasvaa yhtä tehokkaasti.
PLOS Biology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kuusi 51–63-vuotiasta vapaaehtoista laitettiin kahtena eri kertana 56 tunniksi aineenvaihdunnan mittaamisessa käytettävään huoneeseen. Kokeen aikana osallistujat söivät muuten normaalisti, mutta toisella kerralla he nauttivat 700 kilokalorin ruoka-annoksen aamulla ja toisella kerralla illalla kymmenen aikaan.
Osallistujien energiankulutus oli kummallakin mittauskerralla sama, mutta tutkijat havaitsivat selviä eroja aineenvaihdunnassa. Kun osallistujat söivät 700 kilokalorin aterian illalla, heidän aineenvaihduntansa suosi yön aikana hiilihydraattien käyttöä ja vähensi rasvojen hyödyntämistä. Tämä ei selittynyt päiväkohtaisilla vaihteluilla fyysisessä aktiivisuudessa, unen määrässä tai kehon lämpötilassa.
Tutkijat laskivat, että iltanapostelukokeen aikana koehenkilöt polttivat rasvaa vuorokaudessa keskimäärin 15 grammaa vähemmän kuin jaksolla, jolloin he olivat syömättä illan. Aamiaisen syöminen tai väliin jättäminen ei juurikaan vaikuttanut rasvan polttamiseen vuorokauden aikana.
Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa ja eri-ikäisillä koehenkilöillä, mutta ne viittaavat iltanapostelun voivan johtaa rasvan kertymiseen, mikä pitkään jatkuessa myös lihottaa. Ilmiö saattaa myös selittää yötyöhön liittyviä terveysriskejä.
Lue myös: Aamusali vai pidemmät yöunet? Lääkäri kertoo, kumpi kannattaa valita terveyden nimissä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.