Teemu ja Ilari todistivat surullisen näyn ruokakaupassaan, ja siitä se idea sitten lähti: Hylätyistä banaaneista syntyikin "match made in heaven"
Biojätteeseen päätyvät banaanit saivat kauppiasveljekset pohtimaan, eikö käyttökelpoiselle ruoalle todella löydy muuta paikkaa kuin roskis. Ideasta syntyi lopulta uusi tuote kauppojen hyllylle: kierrätysbanaanijäätelö.
Suomessa myydään banaania vuosittain kymmeniä miljoonia kiloja ja se onkin maamme suosituin hedelmä. Kaikki yksilöt eivät kuitenkaan selviä kotitalouksiin asti, vaan kasapäin banaaneja uhkaa päätyä kaupoista suoraan biojätteeseen. Helsinkiläisen ruokakaupan kauppiasveljekset Teemu ja Ilari Tikkala päättivät tehdä asialle jotain, ja niin syntyi Bananasajäämä-banaanijäätelö. Kyseessä on Suomen Jäätelön ja K-ruokakaupan yhdessä ideoima vegaaninen kierrätysbanaanijäätelö.
"Oli surullista havaita, että tummahkon pinnan saanut banaani ei päädy asiakkaiden ostoskoriin"
Bananasajäämä sai alkunsa, kun K-Supermarket Redin Tikkalan kauppiasveljekset harmittelivat joitakin hylkyyn meneviä tummaksi päässeitä banaaneja.
– Oli surullista havaita, että maullisesti vasta huippuaan lähestyvä, mutta tummahkon pinnan saanut banaani ei päädy asiakkaiden ostoskoriin, vaan sillä on uhkana joutua biojätteeseen, kauppias Teemu Tikkala muistelee.
Teemu päätti soitaa Suomen jäätelöön ja kysyä, olisiko heillä jonkinlaista käyttöä myynnistä poistetuille banaaneille. Ja heillähän oli. Suomen Jäätelön Petri Laukontaus kertoo, että Teemun kysymys käynnisti prosessin, joka oli kuin ”match made in heaven”.
– Ei ollut myynnissä riittävän kypsiä banaaneita täydellistä banaanijäätelöä varten, joten tällaisen mahdollisuuden ilmaantuminen oli lahja taivaasta, Petri jatkaa.
Monien testierien jälkeen banaanijäätelö oli valmis tuotantoon. Banaanit kerätään biokaasuautolla pääkaupunkiseudun K-ruokakaupoista ja kuoritaan käsin Vantaalla sijaitsevassa jäätelötehtaassa. Kuorinnan jälkeen banaanit keitetään ja prosessoidaan jäätelöksi kartonkirasioihin.
Kierrätysbanaanijäätelöllä Suomen Jäätelö ja K-ruokakaupat haluavat osaltaan edistää elintarvikehävikin minimoimista ja kantaa banaaninsa kekoon vastuullisen ruokakaupan puolesta. Tuote on vegaaninen, maidoton, laktoositon, gluteeniton, eikä se sisällä keinotekoisia aromi- tai väriaineita. Raaka-ainetta on saatavilla rajoitetusti, joten tuotantomäärät saattavat vaihdella.
Lähde: K-ryhmä
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"