Kokki Teresa Välimäki vinkkaa tavasta, jolla sitruunasta saa helpolla kikalla loihdittua herkullisen kastikkeen grillatulle kalalle.
Teresa Välimäki valmisti Huomenta Suomen Makujen aamu -ohjelmassa ponzu-kevätsipulimarinoitua lohta ja fenkoli-perunasalaattia. Kalan grillaamisessa kannattaa Välimäen mukaan kiinnittää huomiota muutamaan tärkeään seikkaan. Ensinnäkin nahka kannatta jättää paikoilleen, jonka ansiosta kala pysyy paremmin kasassa.
– Grillin tulee olla kuuma, se on tärkeää, mutta siinä ei saa olla enää liekkejä. Jos hiilellä grillaa, kalaa ei saa laittaa tulelle, Välimäki muistuttaa.
Sen lisäksi, että öljyä kannattaa lisätä kalan marinadiin, öjyä kannattaa valella myös grilliin. Näin varmistat, että kala ei taatusti jää kiinni grillin ritilään.
Kastike valmistuu grillissä kuin itsestään
Kalan lisäksi grillissä valmistuu myös Välimäen sanoin maailman helpoin grilliruoan kastike. Asettele grilliin puoliksi leikatut sitruunat leikkuupinta alaspäin ja anna niiden grillaantua kauniin värisiksi.
– Sitruunan oma sokeri on karamellisoitunut ja paahtunut, ja sen hapokkuus on kesyyntynyt, Välimäki kertoo.
Kun tätä vähän makeaksi muuttuneen sitruunan mehua puristaa lohen päälle, täydellinen grilliateria on valmis.