Karjalanpaisti on tärkeä osa ruokaperinnettämme ja maistuu edelleen suomalaisten ruokapöydissä.
Karjalanpaisti on monelle suomalaiselle tuttu ruoka jo lapsuudesta, eikä sen suosio ole vuosien saatossa hiipunut. Jotain tämän perinneruoan suosiosta kertoo se, että karjalanpaisti äänestettiin vuonna 2016 Suomen kansallisruokaäänestyksessä toiseksi heti ruisleivän jälkeen.
– Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Karjalanpaisti tunnetaan uunipaistina, lihapottina, sukunapaistina, sakkolanpaistina tai ruukkupaistina. Karjalanpaisti on kulttuuriperinnettä ja perinneruokaa. Herkullisinta karjalanpaisti on pitkään uunissa haudutettuna. Karjalanpaisti ja karjalanpiirakka sopivat niin arkeen kuin juhlien pitopöytiinkin, sanoo Karjalan Liiton naistoimikunnan puheenjohtaja Aira Viitaniemi.
Lihatiedotuksen mukaan karjalanpaisti on alkuaan karjalainen uunissa kypsennettävä liharuoka, joka levisi koko Suomeen evakkojen mukana toisen maailmansodan jälkeen. Karjalanpaisti tehdään aina kuutioidusta lihasta. Arkiseen paistiin käytetään yleensä vain yhtä lihaa, mutta juhlavaan versioon laitetaan useita lihalajeja, kuten sikaa, nautaa ja lammasta. Muut ainekset ovat vesi, sipuli, suola, pippuri ja usein myös laakerinlehti. Mukaan laitetaan yleensä syksyn sadon meheviä juureksia, joskus myös maksaa ja munuaisia. Paisti kypsennetään uunipadassa ja oleellista kypsennyksessä on matala lämpötila ja pitkä kypsennysaika.
Kokeile kotona: Perinteinen karjalanpaisti
- 1 kg kuutioitua lihaa (naudan-, sian- ja lampaanlapaa)
- 2 sipulia
- 1 tl suolaa
- 10 mauste- tai mustapippuria
- 2 isoa porkkanaa
- 1 iso palsternakka
- Reilu pala lanttua
- Kiehuvaa vettä
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä huoneenlämpöiset lihakuutiot laakeaan uunivuokaan, työnnä vuoka uuniin ja anna lihakuutioiden ruskistua 10-15 minuuttia. Kaada liha paistoliemineen pataan ja ripottele mausteet päälle. Paloittele juurekset reiluiksi paloiksi ja sekoita ne lihan joukkoon.
Kaada pataan kiehuvaa vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Alenna uunin lämpötila 175 asteeseen ja työnnä pata uuniin. Kypsennä noin 1,5 tuntia. Sekoita pari kertaa kypsentämisen aikana, tarkista maku ja lisää mausteita ja kiehuvaa vettä tarvittaessa. Lientä saa kypsennyksen aikana haihtua sen verran, että padan pinnalle tulee ruskeita lihapaloja.
Lähteet: Lihatiedotus, Karjalan liitto
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.