Tiedätkö, milloin on valmista? Tästä tunnistat kypsän raakamakkaran
Raakamakkaran paistossa täytyy olla hiukan tarkempi kuin tavallisen grillimakkaran. Pääasiassa pidempi paistoaika riittää.
Miten makkara kuuluisi oikeaoppisesti paistaa? Katso yllä oleva video!
Makkara on kesän grillattavien selkeä ykkönen. HKScanin teettämän kansallisen grillaustutkimuksen mukaan suomalaisista selkeä enemmistö, jopa 77 prosenttia arvostaa grillimakkarassa eniten korkeaa lihapitoisuutta.
Muun muassa juuri korkean lihapitoisuuden vuoksi yhä useampi valitsee nyt grillimakkarakseen raakamakkaran, kertoo HKScan. Yhtiössä ollaan huomattu laadukkaiden raakamakkaroiden kysynnän kasvaneen, ja he odottavat tulevan kesän olevan raakamakkaroiden läpimurtokesä.
Raakamakkaroiden paistaminen aiheuttaa kuitenkin monille vielä päänvaivaa, tosin turhaan. Muutama asia pitäisi muistaa.
Näin valmistat raakamakkaran oikein
Raakamakkarat ovat nimensä mukaisesti raakoja makkaroita, joten ne täytyy aina kypsentää. Rakamakkaroiden käsittelyssä myös hygieniasta on tärkeä huolehtia samoin, kun muutenkin raakaa lihaa käsitellessä.
– Grillissä raakamakkarat vaativat pidemmän kypsennyksen kuin tavalliset grillimakkarat. Laita makkarat kuumaan grilliin ja paista 5–7 minuuttia molemmilta puolilta. Vahdi makkaroita, jotta eivät pääse palamaan. Kypsennysaika on siis kokonaisuudessaan noin 10–15 minuuttia, neuvoo HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminaho.
"Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta."
– Nosta tämän jälkeen makkarat vetäytymään esimerkiksi lautaselle, jolloin kypsyminen vielä hiukan jatkuu ja lämpötila tasaantuu. Raakamakkaraan ei kannata tehdä viiltoja, etteivät nesteet valu ulos. Raakana makkarat ovat ”velttoja”, mutta napakoituvat kypsennyksen aikana. Kypsän makkaran tunnistaakin siitä, että se tuntuu napakalta, hän jatkaa.
Valmista suurelle joukolle kattilassa, pannulla tai uunissa
Jos ruokailijoita on paljon, voi raakamakkarat esikypsentää kattilassa.
– Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä, laske makkarat veteen ja laita kansi päälle. Anna makkaroiden olla kuumassa vedessä noin 5–10 minuuttia. Viimeistele grillissä, jolloin makkaran pintaan tulee kaunis väri, rapea pinta ja herkullinen grillin maku, kertoo Lamminaho.
Raakamakkarat voi paistaa myös paistinpannulla tai uunissa.
– Laita paistinpannulle aluksi tilkka öljyä. Paista 5–7 minuuttia kummaltakin puolelta. Kannen alla makkarat kypsyvät nopeammin. Uunissa raakamakkarat kypsyvät myös helposti. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista makkaroita siellä noin 15 minuuttia. Makkaroita ei tarvitse tällöin kääntää välillä, jatkaa Lamminaho.
Raakamakkarat toimivat erinomaisesti myös muissakin ruuissa. Makkaroita voi "lypsää" siskonmakkaran tapaan keittoihin, patoihin, pasteijoiden täytteeksi tai vaikka pastakastikkeeseen.
Testaa myös toinen kesän makkaraherkku:
Lähde: HKScan
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"