Siskonmakkarakeitto on monelle suomalaiselle tuttu klasikkoruoka, mutta mistä tämän suosikkisopan nimi oikeastaan juontaa juurensa?
Siskonmakkarakeitto tunnetaan niin lämmittävänä kotitekoisena soppana kuin koulu- ja valmisruokanakin. Raakamakkarapyöryköistä valmistuva klassikkokeitto jakaa varmasti mielipiteet, mutta sopalla on silti vannoutunut fanikuntansa.
Lue myös: Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"
Mistä siskonmakkaroiden nimi tule?
Miksi näitä keiton pieniä palleroita oikestaan kutsutaan siskonmakkaroiksi? Nimen alkuperä juontaa juurensa Ruotsiin. Kerroimme vuonna 2020 tarkemmin siskonmakkaroiden etymologiasta. Aiheeseen perehtyi aikoinaan jo edesmennyt Jaakko Rahola, joka ylläpiti netissä tunnettua Raholan ruokasanastoa.
Siskonmakkarat tehtiin ennen muinoin lampaan suoleen, ja niitä valmistettiin vain talvisaikaan säilyvyyden takaamiseksi.
– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, Rahola selvensi sanakirjassaan nimen alkuperää.
Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on Ruotsin kautta tullut Suomeen sana siskonmakkara. Suomessa siskonmakkarat viittaavat nimenomaan raakamakkaraan.
Vanha valmistustapa siskonmakkarakeittoon
Raholalla oli myös takataskussaan oiva valmistusvinkki siskonmakkaroille. Yleensä siskonmakkarakeitto tehdään "lypsämällä" makkaroista palleroita keittoon, mutta Raholan äiti valmisti keiton toisella tavalla.
Hän pani makkarat kokonaisina kiehuvaan liemeen ja leikkasi ne sitten saksien kärjillä parin sentin palasiksi.
– Tämä tapa edellyttää tietysti, että makkarat ovat luonnonsuolessa tai ainakin syötäväksi kelpaavassa keinosuolessa. Muovisuoli ei ole ruokahalua kiihottavaa syötävää.
Nappaa tästä klassisen siskonmakkarakeiton ohje: Perinteinen siskonmakkarakeitto
Katso myös video: Grillimakkarat Halpa vs. kallis -sarjan vertailussa
6:45Mikä on paras grillimakkara?