Laitatko sinä kiistellyn raaka-aineen kalakeittoon? Kalakokki Villen soppaan se sujahtaa: "Ikuinen taistelu, että kuuluuko vai ei"
Monilla kotikokeilla on omat reseptinsä täydelliseen kalakeittoon, mutta kuuluuko soppaan laittaa porkkanaa? Tätä mieltä on kalaruoanlaittoon erikoistunut kokki.
Keittiömestari Ville Neulanen voitti viime vuonna ruoka-alan Gastro-messuilla Seafood Chef -tittelin. Samalla Neulanen palkittiin myös kisan parhaana kalankäsittelijänä.
Nyt kala-ammattilainen kertoo Pro Kala ry:n tiedotteessa, miten kalakeitosta tehdään mahdollisimman maukasta.
Tiesitkö? 14.2. vietetään kansallista kalakeittopäivää.
Lue myös: Teetkö kalakeiton näin? Kermaisen kalasopan paras valmistustapa – tarkkana perunavalinnan kanssa!
Kuuluuko porkkana kalakeittoon?
Keittiömestari Neulasen mukaan kalakeitto maistuu parhaimmalta luonnossa, esimerkiksi mökillä sateisena päivänä. Hyvän kalakeiton tärkeimmät ainekset ovat Neulasen mielestä laadukkaat raaka-aineet ja maistuva liemi. Parhaimman liemen saa, kun sen keittää itse alusta alkaen, mutta toki kotikeittiössä voi aina oikaista esimerkiksi liemikuutiolla.
Mutta entäpä sitten keiton muut ainekset: kuuluuko hyvään kalakeittoon esimerkiksi porkkana?
– Porkkanasta on ikuinen taistelu ravintolakeittiöissä, että kuuluuko se kalakeittoon vai ei. Minä olen turkulaisravintola Mamin kasvatteja ja siellä kalakeittoon laitettiin aina porkkanaa, joten myös minä käytän porkkanaa. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, ettei keitosta tule liian makeaa, Neulanen sanoo tiedotteessa.
Neulanen suosii kalakeitossa mieluiten tuoretta lohta, mutta myös kylmäsavulohi toimii kokin mukaan mainiosti. Kunnon kalasoppa viimeistellään vielä kuohukermalla, voilla ja tuoreella tillillä.
Kannattaa myös muistaa, että kalapalat laitetaan keittoon vasta aivan lopuksi, kun kasvikset ovat jo kypsiä.
Villen kalakeitto
(6 hengelle)
1 purjon valkoinen osa
2 keltasipulia
2–3 porkkanaa
8–10 kiinteää perunaa
voita
1½–2 l kalalientä
7–8 mustapippuria kokonaisena
1–2 laakerinlehteä
suolaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl voita
600 g kalaa (esim. lohta)
tillisilppua
Huuhtele purjo ja leikkaa purjosta valkoinen osa erilleen ja hienonna se.
Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ne haluamaasi muotoon. Pese ja kuori perunat. Perunat voit halutessasi leikata puoliksi tai neljään osaan veneen muotoon (huom: perunoiden koko vaikuttaa keiton valmistusaikaan.)
Freesaa sipulit öljyssä. Lisää porkkana ja freesaa, kunnes lähes kypsää. Lisää mausteet, perunat ja kalaliemi. (Voit halutessasi käyttää kalaliemikuutiota tai fondia itse tehdyn liemen sijaan.)
Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes peruna on kypsää. Lisää joukkoon kerma, voi ja kalakuutiot.
Laita kattilaan kansi päälle ja ota hella pois päältä. Anna kalan hautua kypsäksi. Mausta suolalla ja viimeistele tillisilpulla. Tarjoile ruisleivän kera.
Lähde ja resepti: Pro Kala ry/Ville Neulanen
Videolla: Näin valmistuu Harri Syrjäsen täydellinen lohikeitto
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa