Tiesitkö, että baarijakkarat olivat ennen ankarasti kiellettyjä suomalaisbaareissa? Tässä syy
Baarijakkarakiellosta luovuttiin lopulta, ettei Suomesta välittyisi takapajula-kuvaa kansainvälisille vieraille.
Videolla: Uskoisitko? Tällaista oli asiointi Alkossa ennen!
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Alkon mielenkiintoisesta historiasta Suomessa. Helsingissä sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa pääsee tutustumaan ravintolakulttuurimme historiaan. Paikan päällä voi ihailla esimerkiksi tuttujen ravintoloiden ruokalistoja menneiltä vuosikymmeniltä.
Lisäksi museossa sukelletaan suomalaiseen alkoholi- ja anniskelukulttuuriin. Museossa on muun muassa Lahdessa vuosina 1973–1984 toimineen Big Ben -baarin vanhat kalusteet ja baariympäristö uudelleenluotuna. Big Ben oli ensimmäisiä englantilaistyylisiä baareja Suomessa.
Hotelli- ja ravintolamuseossa on tällä hetkellä moniaistinen Makuasioita-näyttely. Se tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin: mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat?
Hotelli- ja ravintolamuseon mukaan Big Benissä piipahdettiin töiden jälkeen oluella tai istuttiin iltaa. Oluen lisäksi Irish Coffee oli suosittu juoma. Baarissa myytiin aluksi vain pullo-oluita. Ruokalistalla oli ”fish and chips” sekä ranskalaisia perunoita ja pähkinöitä.
Baarijakkarat sallittiin, koska kansainvälisille olympiavieraille piti antaa hyvä kuva Suomesta
Big Benin tiskiltä löytyi monien muiden baarien lisäksi baarijakkarat. Moni ei kuitenkaan ehkä tiedä, että ne olivat Suomessa pitkään kiellettyjä. Baarilta anniskelu nimittäin kiellettiin 1930-luvulta lähtien. Asiakkaiden tuli istua pöydissä, joihin henkilökunta tarjosi juomat. Näin pyrittiin estämään asiakkaiden humaltuminen.
Voi olla, että tiskianniskelukiellosta johtuva baarijakkarakielto olisi jatkunut pidempäänkin ilman Helsingissä järjestettyjä vuoden 1952 olympialaisia. Silloin nimittäin päätettiin, että Suomesta olisi annettava hyvä ja moderni kuva tänne saapuville kansainvälisille vieraille. Niinpä baarijakkarat ja baarianniskelu sallittiin kesäkuussa 1952 ennen Helsingin olympialaisia.
Baarijakkaroiden lisäksi olympialaiset toivat mukanaan muitakin ”ilahduttavia” uudistuksia. Alko esitti tuolloin Hartwallille pyynnön tuottaa valmiita ja yksittäispakattuja "long drinkejä", sillä lähestyviin kesäolympialaisiin haluttiin varautua riittävin ja sopivin juomavarannoin. Ajatus oli, että olympiaturisteille olisi helpompi tarjoilla tärkeiden kisojen aikaan nimenomaan kylmää ja raikasta juotavaa. Näin markkinoille lanseerattiin legendaarinen Hartwall Original Long Drink. Myös Coca-Cola rantautui Suomeen virallisesti Helsingin kesäolympiakisojen aikaan vuonna 1952.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"