Baarijakkarakiellosta luovuttiin lopulta, ettei Suomesta välittyisi takapajula-kuvaa kansainvälisille vieraille.
Videolla: Uskoisitko? Tällaista oli asiointi Alkossa ennen!
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Alkon mielenkiintoisesta historiasta Suomessa. Helsingissä sijaitsevassa Hotelli- ja ravintolamuseossa pääsee tutustumaan ravintolakulttuurimme historiaan. Paikan päällä voi ihailla esimerkiksi tuttujen ravintoloiden ruokalistoja menneiltä vuosikymmeniltä.
Lisäksi museossa sukelletaan suomalaiseen alkoholi- ja anniskelukulttuuriin. Museossa on muun muassa Lahdessa vuosina 1973–1984 toimineen Big Ben -baarin vanhat kalusteet ja baariympäristö uudelleenluotuna. Big Ben oli ensimmäisiä englantilaistyylisiä baareja Suomessa.
Hotelli- ja ravintolamuseossa on tällä hetkellä moniaistinen Makuasioita-näyttely. Se tarjoaa erilaisia näkökulmia ruoka- ja juomakulttuuriin: mitä se on, mistä ja miten se rakentuu ja muokkautuu ja ketkä siihen vaikuttavat?
Hotelli- ja ravintolamuseon mukaan Big Benissä piipahdettiin töiden jälkeen oluella tai istuttiin iltaa. Oluen lisäksi Irish Coffee oli suosittu juoma. Baarissa myytiin aluksi vain pullo-oluita. Ruokalistalla oli ”fish and chips” sekä ranskalaisia perunoita ja pähkinöitä.
Baarijakkarat sallittiin, koska kansainvälisille olympiavieraille piti antaa hyvä kuva Suomesta
Big Benin tiskiltä löytyi monien muiden baarien lisäksi baarijakkarat. Moni ei kuitenkaan ehkä tiedä, että ne olivat Suomessa pitkään kiellettyjä. Baarilta anniskelu nimittäin kiellettiin 1930-luvulta lähtien. Asiakkaiden tuli istua pöydissä, joihin henkilökunta tarjosi juomat. Näin pyrittiin estämään asiakkaiden humaltuminen.
Voi olla, että tiskianniskelukiellosta johtuva baarijakkarakielto olisi jatkunut pidempäänkin ilman Helsingissä järjestettyjä vuoden 1952 olympialaisia. Silloin nimittäin päätettiin, että Suomesta olisi annettava hyvä ja moderni kuva tänne saapuville kansainvälisille vieraille. Niinpä baarijakkarat ja baarianniskelu sallittiin kesäkuussa 1952 ennen Helsingin olympialaisia.
Baarijakkaroiden lisäksi olympialaiset toivat mukanaan muitakin ”ilahduttavia” uudistuksia. Alko esitti tuolloin Hartwallille pyynnön tuottaa valmiita ja yksittäispakattuja "long drinkejä", sillä lähestyviin kesäolympialaisiin haluttiin varautua riittävin ja sopivin juomavarannoin. Ajatus oli, että olympiaturisteille olisi helpompi tarjoilla tärkeiden kisojen aikaan nimenomaan kylmää ja raikasta juotavaa. Näin markkinoille lanseerattiin legendaarinen Hartwall Original Long Drink. Myös Coca-Cola rantautui Suomeen virallisesti Helsingin kesäolympiakisojen aikaan vuonna 1952.