Eläinperäisen ja kasviperäisen proteiinin syöminen sekaisin auttaa takaamaan monipuolisen ruokavalion. Mutta mitkä ovat niiden erot? Onko toinen parempi kuin toinen?
Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin kuntoilijan ravinnosta ja annettiin ravintovinkkejä, katso yllä oleva video!
Proteiini on ihmiselle välttämätön ravinteiden lähde, mutta sitä saa muutenkin kuin vain lihaa syömällä. Nykypäivänä moni pyrkii vaihtamaan eläinperäisen proteiinin kasviperäisiin ja tulee samalla syöneeksi terveellisemmin. Mutta onko kasviproteiini aina yksiselitteisesti terveellisempää?
Rasvan määrää kannattaa tarkkailla
Eläinperäisissä ruoka-aineissa on usein runsaan proteiinipitoisuuden lisäksi korkeampi rasvapitoisuus kuin kasviperäisessä ruoassa. Maitotuotteet ja naudanliha ovat tästä hyvä esimerkki. Tämä rasva on kaiken lisäksi tyydyttynyttä rasvaa eli kovaa rasvaa.
Kalassa taas on paljon omega-3 -rasvahappoja runsaan proteiinin lisäksi.
Lihassa ei kuitenkaan ole kuituja tai hiilihydraatteja toisin kuin kasviperäisissä tuotteissa. Siksi onkin hyvä ymmärtää, että jos nauttii proteiininsa lähinnä eläinperäisten tuotteiden muodossa, kannattaa syötävän rasvan määrää tarkkailla.
Jos taas suosii vain kasviproteiinia, on hyvä huolehtia riittävästä proteiinin saannista, mutta pitää samalla silmällä hiilihydraattien määrää. Pelkkään kasviproteiiniin turvautuminen voi tehdä esimerkiksi karppaamisesta mahdotonta, koska kasviproteiinin lähteet sisältävät paljon tärkkelystä.
Proteiinia saattaa joutua myös syömään lisäravinteena, jos tavoitteissa on lihasmassan kasvattaminen tai painonhallinta.
Kokonaisuus ratkaisee myös proteiininlähteissä
Käytti proteiinin lähteenä mitä tahansa, ei tasapainoisen ruokavalion noudattaminen pitäisi olla vitamiinien ja kivennäisaineiden osalta vaikeaa. Ainoa poikkeus on B12-vitamiini, jota täysin vegaanien on syytä syödä lisäravinteena.
Proteiinin lähteellä ei siis ole niinkään merkitystä, vaan noudatettavan ruokavalion kokonaisuudella.
Pelkän rasvaisen roskaruoan syöminen on loppujen lopuksi ihan yhtä epäterveellistä, oli proteiini peräisin sitten kasveista tai eläimistä.
LUE MYÖS: Seitsemän epäterveellisenä pidettyä ruokaa, jotka auttavat laihtumaan – olisitko uskonut?
Lähde: Lifehacker