Asiantuntijat paljastavat: Tämä on totuus proteiinin syömisen tärkeydestä

Proteiiniakin voi saada liikaa, jolloin se lihottaa.

Onko proteiininsaanti suoraan yhteydessä lihasten kasvuun tai onko sama mistä proteiinia saa, kunhan saa? Asiantuntijat paljastavat ruokamyytit. 

Pop Sugar -sivuston haastattelemat asiantuntijat paljastavat yleisimmät proteiinimyytit. 

Myytti 1: Enemmän proteiinia, enemmän lihasta?

Proteiini pitää nälän pitkään loitolla, minkä lisäksi se vaikuttaa lihasten palautumiseen ja kasvuun.

– Kuitenkaan pelkästään proteiinin lisääminen ruokavalioon ei ole terveellistä, sanoo Arkansasin yliopiston apulaisprofessori Jamie Baum Pop Sugar -sivuston haastattelussa. 

Jotta lihas kehittyy, tarvitaan myös harjoitusta ja erityisesti ikääntyessä pelkkä ruokavaliomuutos ei riitä. 

Myytti 2: Kaikki proteiininlähteet ovat yhtä hyviä?

Lähes kaikki, mitä suuhusi laitat vettä lukuunottamatta sisältää jonkin verran proteiinia. Kaikki ruoka-aineet eivät kuitenkaan sisällä aminohappoja, joita kehosi tarvitsee tukeakseen lihasten ja solujen terveyttä. 

–  Kasvi- ja eläinperäisellä proteiinilla on suuri ero, toteaa Baum. 

– Eläinperäiset proteiinit, kuten liha, maitotuotteet ja muna sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot, kun taas kasviperäisessä proteiinissa näitä kaikkia aminohappoja ei ole. 

Lisäksi kaikki proteiini ei imeydy yhtä hyvin. 

– Joidenkin kasviperäisten proteiinien kuitu voi vaikuttaa aminohappojen imeytymiseen. 

Kuitenkin myös kasvisruokavaliosta voi saada riittävästi proteiinia, mutta silloin asiaan on kiinnitettävä enemmän huomiota –  esimerkiksi kvinoa on hyvä valinta. 

Myytti 3: Mitä enemmän proteiinia syöt, sen parempi?

Moni syö proteiinia mahdollisimman paljon korvaten sillä muun muassa hiilihydraatteja. Teksasin yliopiston asiantuntijan Douglas Paddon-Jonesin mukaan näin ei kuitenkaan kannata tehdä. 

On kuitenkin rajansa siinä, minkä verran proteiinia keho voi hyödyntää ja ylimääräinen proteiini varastoituu rasvaksi ihan kuten liikaa saatu ravintoaine. 

– Jos syöt monipuolista sekaravintoa, saat riittävästi proteiinia. 

Sen sijaan, että lisäämme proteiinin saantia, Paddon-Jones kehottaa meitä jakamaan sen saantia päivän aterioille tasaisemmin. Yleinen virhe on jättää aamupala hyvin hiilihydraattipitoiseksi ja syödä proteiinia iltaa kohden enemmän. 

Myytti 4: Tarvitset proteiinia heti harjoittelun jälkeen

Moni nappaa proteiinia heti salilta tultuaan –  onko tästä hyötyä?

Baumin mukaan suurin osa ihmisistä pärjää hyvin tavallisesta ruoasta saatavalla proteiinilla. Vain Arnold Schwarzeneggerin fysiikalla varustetun on hyvä nauttia sitä neljän tunnin välein. 

Myytti 5: Runsas proteiinin saanti auttaa pysymään hoikkana

Proteiini auttaa laihtumaan, mutta pitääkö se myös hoikkana?

Baumin mukaan proteiini pitää pitkään nälkää, mutta vaikutuksella on rajansa, sillä myös proteiinia voi saada liikaa ja se lihottaa samalla tavoin kuin hiilihydraatit ja rasvatkin. 

Korjaus: 22.9. klo 10:48: Tietoa kasviperäisen proteiinin sisältämistä aminohapoista muokattu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.