Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Tiesitkö? Näin valkosipuli muuttuu mustaksi

shutterstock_92026772
Musta valkosipuli ei suinkaan ole pilaantunut.Shutterstock
Julkaistu 28.10.2015 21:42
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Mustia valkosipuleita on saatavilla jo ruotsalaisissakin ruokakaupoissa, mutta tiesitkö, kuinka valkosipuli muuttuu mustaksi?

Musta valkosipuli on herkkua, jota on jo vuosisatojen ajan syöty Aasiassa, ja vähitellen herkku raivaa tietään myös Eurooppaan. Syy valkosipulin erikoiseen väriin löytyy erikoisesta kypsennysprosessista.

TIESITKÖ? Mustaa valkosipulia kuvataan maultaan hallitsevaksi, mutta valkoista versiota kermaisemmaksi. Mustan valkosipulin maku muistuttaa myös melassia sekä balsamiviinietikkaa.

Käymisprosessi muuttaa valkosipulin mustaksi

Valkosipuli muuttuu mustaksi, kun sitä kypsennetään hyvin hitaasti. Käymisprosessin avulla kypsenevä musta valkosipuli valmistuu perinteisellä menetelmällä kuukauden aikana. Kypsytyksen aikana valkosipulin rakenne muuttuu pehmeämmäksi.

Jää nähtäväksi, saadaanko mustia valkosipuleita jatkossa myyntiin myös suomalaisiin ruokakauppoihin.

Lähde: Allt om Mat

Tuoreimmat aiheesta

Makuja