Oletko huomannut, että valkosipulinkynsien sisällä on pieni, vihertävä itu? Se tuo valkosipuliin kitkerän maun.
Olet ehkä havainnut valkosipulia pilkkoessasi kynnen sisällä olevan pienen vihertävän idun eli alkion. Tuoreessa valkosipulissa itu on vaalea ja miedon makuinen. Sipulin vanhetessa siitä tulee kuitenkin vihertävä, se kasvaa hieman ja muuttuu maultaan kitkeräksi. Osa kokeista suositteleekin poistamaan sen ennen valkosipulin käyttöä. Mitä idulle siis pitäisi tehdä?
Ranskalainen kokki Jacques Pépin suosittelee jättämään idun sisään, jos ruokaan tarvitaan kitkerää makua. Samaa suosittelee kokki David Lebovitz. Lebovitz testasi majoneesin ja pastan valmistusta kahdella tapaa: ensimmäinen versio sisälsi valkosipulin vihreän idun, toinen ei. Pastaan valkosipuli päätyi kypsennettynä, majoneesiin raakana. Kokki tuli siihen tulokseen, että kypsennettynä makueroa ei huomaa, mutta raakana majoneesissa maku muuttuu ja ituosaa voi olla hankala purra.
Mikä siis on lopputulos? Ruoka-alan ammattilaiset suosittelevat poistamaan vihreän idun, jos et pidä kitkerästä mausta. Jos käytät valkosipulia kypsennettynä, maussa ei ole niin suurta eroa, että vihreän osan poistaminen välttämättä kannattaisi.
Lähde: Food52
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.