Kesällä saa maiskutella tuoreita mansikoita päivästä toiseen ja hyvä niin, sillä kyseinen marja on oikea terveyspommi.
Tänä kesänä mansikoista ollaan saatu nauttia normaalia aikaisemmin. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuilla nimittäin kerrotaan, että vaihtelevista kevään ja alkukesän säistä huolimatta mansikka näyttää kypsyvän ajallaan. Helteiden ansiosta välillä oltiin jopa selkeästi etuajassa, mutta viileä sääjakso on nyt jarruttanut kehitystä. Onneksi tällä hetkellä ollaan edelleen normaalin kesän aikataulusta vajaan viikon verran etuajassa.
Tuoreista mansikoista kannattaakin nauttia niin kauan kuin mahdollista, koska mansikka on oikea superruoka. Se sisältää runsaasti C-vitamiinia, foolihappoa, kuituja mangaania sekä paljon myös K-vitamiinia, kaliumia sekä magnesiumia.
C-vitamiini
C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta sekä lisää muun muassa raudan imeytymistä kehoon.
Kuidut
Kuidut pitävät aineenvaihdunnan tehokkaana ja täten myös kilot pysyvät todennäköisemmin loitolla. Kuidut pitävät myös nälän kaukana pidempään ja tällöin myöskään epäterveelliset makupalat eivät houkuttele yhtä paljon.
K-vitamiini
K-vitamiini aktivoi proteiineja, jotka edistävät veren normaalia hyytymistä ja on myös hyväksi luustolle.
Mangaani
Ihminen ei tule toimeen ilman mangaania, joten tämä onkin jälleen yksi erittäin hyvä syy maiskutella mansikoita. Mangaani edistää muun muassa hermoston, aivojen ja lihasten yhteistoimintaa.
Kalium
Kaliumilla on suuri osuus verenpaineen säätelyssä ja lihasten toiminnassa. Kaliumin puutosoireita ovat muun muassa lihasheikkous ja sydämen toimintahäiriöt.
Magnesium
Magnesium on hyvin tärkeä kivennäisaine, joka edistää muun muassa lihasten ja hermoston toimintaa.
Hillitsee sydäntautien riskiä
Mansikan terveysvaikutuksiin lukeutuvat myös muun muassa se, että niiden syöminen parantaa verisuonten toimintaa sekä vähentää verihyytymiä ja tulehduksia. Näitä makoisia marjoja syömällä voi alentaa myös sydäntautien riskiä.
Aiemmin julkaistussa Harvardin tutkimuksessa kerrotaan, että mansikoita joka viikko syövät saattavat säästyä sydänkohtaukselta muita todennäköisemmin. Mansikoiden lisäksi myös mustikat auttavat kyseistä ongelmaa vastaan. Sydänhyötyjen arvellaan johtuvan erityisesti mansikoiden sisältämistä flavonoideista.
Liity Makuja.fi:n faniksi Facebookissa!
Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin!
Lähteet: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto, Terveyskirjasto sekä Superruokaa – maailman terveellisimpiä ruoka-aineita -kirja, Tonia Reinhard.